Amerykański cobbler
Jeśli nudzą Cię tradycyjne ciasta, ten deser będzie świetną alternatywą.
Składniki
- 150 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
- 55 g cukru + dodatkowe 60 g drobnego cukru do wypieków
- 80 ml maślanki
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 10 śliwek węgierek
- 125 g jeżyn
- 25 g płatków migdałów
Sposób przygotowania:
1. Mąkę pszenną zmiksuj z proszkiem do pieczenia, masłem i 55 g cukru do otrzymania kruszonki. Powoli wlej maślankę i łyżeczkę ekstraktu z wanilii.
2. W naczyniu o średnicy 22 cm ułóż odpestkowane śliwki i jeżyny. Wymieszaj z cukrem i łyżeczką wanilii. Z ciasta odrywaj małe kawałki i przykrywaj nimi owoce. Posyp płatkami migdałów.
3. Piecz w temperaturze 180ºC przez 45 minut (do zezłocenia). Wyjmij i podawaj z bitą śmietaną lub lodami.
Zobacz także: