Reklama

Amerykański cobbler

Jeśli nudzą Cię tradycyjne ciasta, ten deser będzie świetną alternatywą.

Składniki

  • 150 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
  • 55 g cukru + dodatkowe 60 g drobnego cukru do wypieków
  • 80 ml maślanki
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 10 śliwek węgierek
  • 125 g jeżyn
  • 25 g płatków migdałów

Sposób przygotowania:

1. Mąkę pszenną zmiksuj z proszkiem do pieczenia, masłem i 55 g cukru do otrzymania kruszonki. Powoli wlej maślankę i łyżeczkę ekstraktu z wanilii. 

2. W naczyniu o średnicy 22 cm ułóż odpestkowane śliwki i jeżyny. Wymieszaj z cukrem i łyżeczką wanilii. Z ciasta odrywaj małe kawałki i przykrywaj nimi owoce. Posyp płatkami migdałów. 

3. Piecz w temperaturze 180ºC przez 45 minut (do zezłocenia). Wyjmij i podawaj z bitą śmietaną lub lodami. 

Zobacz także:

Reklama
Na Żywo
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy