Amerykańskie ciasto limetkowe
Zajadają się nim Amerykanie, bo jest pyszny i efektowny. Spróbuj i Ty! Połączenie orzeźwiającej limonki i słodkiego mleka to prawdziwe niebo w gębie.
Składniki na ciasto: 1 i 1/2 szkl. mąki (250 g), 3/5 kostki masła lub margaryny (150 g), 1/3 szkl. cukru pudru (50 g), 1 jajko, szczypta soli.
Nadzienie: 400 g skondensowanego słodzonego mleka, 3 żółtka, 1/2 szkl. soku z limetek, szczypta zielonego barwnika spożywczego, 3 białka, 2/5 szkl. cukru (100 g)
Wymieszaj dokładnie mąkę, kostkę do pieczenia Kasia, cukier puder, sól oraz jajko.
Zagnieć ciasto, zawiń w folię i włóż na godzinę do lodówki.
Rozwałkuj ciasto i wylep nim dno oraz boki formy do tarty o średnicy 24-26 cm. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz ok. 15 minut. Ostudź.
Ubij mikserem skondensowane mleko. Ubijając, dodaj żółtka i sok z limetek wymieszany z barwnikiem. Wstaw do lodówki.
Schłodzoną masę wyłóż na podpieczone ciasto.
Białka z cukrem ubij na sztywną pianę. Przełóż do szprycy i wyciśnij dekoracje na cieście. Piecz ok. 15 min w 180 st. C, a następnie 15 min w 100 st. C.