Reklama

Amerykańskie donuty z posypką

Składniki

  • 750 g mąki
  • 2 opakowania drożdży suchych
  • 2 jaja
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 2 łyżki rumu
  • polewa czekoladowa
  • kolorowy lukier
  • cukrowe posypki

1. Mąkę przesiej, wymieszaj z drożdżami. Dodaj resztę składników i wyrób ciasto. Włóż je do oprószonej mąką miski, przykryj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.

2. Rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm na oprószonej mąką stolnicy. Większą szklanką wykrój duże kółka, a następnie mniejszą - dziurki w środku. Pozostaw je do podwojenia objętości (minimum 30 minut).

3. Rozgrzej w garnku olej. Wrzucaj pączki i smaż z obu stron na złoty kolor. Odłóż na papierowy ręcznik do odsączenia tłuszczu. Polukruj lub posmaruj czekoladą i oprósz cukrowymi posypkami.

Reklama

Zobacz również:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy