Amerykańskie pączki
Pączki należy smażyć w głębokim tłuszczu rozgrzanym do temp. 175ºC. Najlepiej wykorzystać do tego celu smalec lub olej rzepakowy. Można połączyć je w proporcji 2:1.
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami, cukrem i szczyptą soli. Masło roztopić, przestudzić, wymieszać z rozkłóconym jajkiem, mlekiem, 3 łyżkami letniej wody i wanilią. Mokre składniki wlać do suchych, zagnieść ciasto. Wyrabiać kilka minut mikserem z hakiem lub dłużej ręcznie. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Jeśli bardzo klei się do rąk, można dosypać nieco mąki.
2. Wyrobione ciasto zwinąć w kulę, przełożyć do dużej miski, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 90 minut.
3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, kilka razy zagnieść, ponownie spulchnić, uderzając w nie pięściami, następnie rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Z ciasta wykrawać kółka z dziurką przy pomocy szklanki i kieliszka. Kółka z dziurką rozłożyć na podsypanej mąką blaszce do pieczenia, przykryć ściereczką, odstawić na 30 min.
4. Kółka wrzucać na rozgrzany tłuszcz, piec na złoto z każdej strony, osączać na ręczniku papierowym.
5. Przygotować lukier: przesiany cukier puder dokładnie rozetrzeć z sokiem i polać, póki płynny, jeszcze ciepłe pączki. Obsypywać posypką.
Zobacz także: