Ananas w cieście francuskim
Przepis na idealną słodką przekąskę lub drugie śniadanie do pracy- domowe bułeczki z ananasem w cieście francuskim.
Składniki
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 150 g serka homogenizowanego waniliowego
- 100 g serka mascarpone
- 2 łyżeczki budyniu śmietankowego w proszku
- puszka ananasów
- białko jajka
Sposób przygotowania:
1. Ananasy odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Serek waniliowy mieszamy z mascarpone i łyżeczką budyniu.
2. Rozwijamy ciasto francuskie i dzielimy je na prostokąty. Na jedną połowę nakładamy serek i ananasy, a w drugiej robimy nacięcia (jak na zdjęciu).
3. Sklejamy obie połówki ciasta i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka smarujemy białkiem.
4. Pieczemy w temperaturze 200°C ok. 12 minut, aż ciasto się zarumieni.
Zobacz także: