Ananas w cieście francuskim

Przepis na idealną słodką przekąskę lub drugie śniadanie do pracy- domowe bułeczki z ananasem w cieście francuskim.

Pyszne połączenie- ananas w cieście francuskim
Pyszne połączenie- ananas w cieście francuskim123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 150 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 100 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki budyniu śmietankowego w proszku
  • puszka ananasów
  • białko jajka

Sposób przygotowania:

1. Ananasy odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Serek waniliowy mieszamy z mascarpone i łyżeczką budyniu.

2. Rozwijamy ciasto francuskie i dzielimy je na prostokąty. Na jedną połowę nakładamy serek i ananasy, a w drugiej robimy nacięcia (jak na zdjęciu).

3. Sklejamy obie połówki ciasta i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka smarujemy białkiem.

4. Pieczemy w temperaturze 200°C ok. 12 minut, aż ciasto się zarumieni.

Zobacz także:

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas