Angielski paj z mięsem
Sycąca i smaczna. Taka zapiekanka idealnie sprawdzi się na przyjęciu.
Składniki
- 600 g ziemniaków
- 600 g mięsa mielonego wołowego
- 1 cebula
- 1 duża marchew
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 300 ml bulionu, najlepiej wołowego
- 2 łyżki sosu Worcestershire lub Maggie
- 30 g masła
- 3 łyżki mleka
- 120 g sera cheddar lub innego żółtego
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki mąki
- sól
- świeżo mielony pieprz
1. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj obrane i pokrojone: cebulę, seler naciowy i marchew. Po chwili dołóż mięso mielone i smaż przez 5 minut, mieszając.
2. Oprósz mięso i warzywa mąką. Podsmaż jeszcze przez minutę, a następnie dodaj bulion, koncentrat pomidorowy i sos Worcestershire. Dopraw solą i pieprzem, doprowadź do wrzenia.
3. Zmniejsz ogień, przykryj i duś przez 20 minut. Następnie przełóż wszystko do dużego naczynia żaroodpornego.
4. Obierz i gotuj ziemniaki przez około 20 minut w osolonej wodzie. Odcedź, a potem dodaj masło i mleko. Ubij na jednolitą masę. Dodaj do niej żółty ser, sól i pieprz. Wszystko dokładnie zmiksuj.
5. Wyłóż masę serowo-ziemniaczaną na mięso, dociśnij i wygładź łyżką. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C i piecz około pół godziny, aż wierzch się zarumieni