Reklama

Angielski paj z mięsem

Sycąca i smaczna. Taka zapiekanka idealnie sprawdzi się na przyjęciu.

Składniki

  • 600 g ziemniaków
  • 600 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 cebula
  • 1 duża marchew
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 300 ml bulionu, najlepiej wołowego
  • 2 łyżki sosu Worcestershire lub Maggie
  • 30 g masła
  • 3 łyżki mleka
  • 120 g sera cheddar lub innego żółtego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

1. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj obrane i pokrojone: cebulę, seler naciowy i marchew. Po chwili dołóż mięso mielone i smaż przez 5 minut, mieszając. 

2. Oprósz mięso i warzywa mąką. Podsmaż jeszcze przez minutę, a następnie dodaj bulion, koncentrat pomidorowy i sos Worcestershire. Dopraw solą i pieprzem, doprowadź do wrzenia.

3. Zmniejsz ogień, przykryj i duś przez 20 minut. Następnie przełóż wszystko do dużego naczynia żaroodpornego. 

4. Obierz i gotuj ziemniaki przez około 20 minut w osolonej wodzie. Odcedź, a potem dodaj masło i mleko. Ubij na jednolitą masę. Dodaj do niej żółty ser, sól i pieprz. Wszystko dokładnie zmiksuj. 

5. Wyłóż masę serowo-ziemniaczaną na mięso, dociśnij i wygładź łyżką. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C i piecz około pół godziny, aż wierzch się zarumieni 

Reklama
Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy