Reklama

Apetyczny kokosowiec

Pyszny, łatwy i szybki. Idealne na każdą okazję. Nie sposób się oprzeć temu smakowitemu kokosowcu!

Składniki na budyń

  • 1 litr mleka
  • po 3 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
  • szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 żółtka
  • 20 dag zmiksowanych borówek
  • 20 dag masła (miękkiego)
  • 15 dag wiórków kokosowych

Składniki na spód

  • 60 dag herbatników

Sposób przygotowania:

1. Zrób budyń: dwie szklanki mleka wymieszaj z obiema mąkami, cukrem, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Resztę mleka zagotuj. Gdy zacznie kipieć, wlej do niego mieszankę z żółtek, cały czas energicznie mieszając. Zagotuj. Gotowy budyń zdejmij z ognia, przelej do miski i ostudź (na wierzch połóż folię spożywczą, aby nie zrobił się kożuch). Wymieszaj z borówkami. 

2. Miękkie masło ubijaj przez ok. 3 minuty, aż się napuszy, następnie, ciągle mieszając, połącz z budyniem. 

3. Okrągłą formę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż herbatniki, a na nich krem budyniowy. Wierzch posyp wiórkami i wstaw na 2 godziny do lodówki. 

Reklama

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy