Apetyczny kokosowiec
Pyszny, łatwy i szybki. Idealne na każdą okazję. Nie sposób się oprzeć temu smakowitemu kokosowcu!
Składniki
na budyń
- 1 litr mleka
- po 3 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
- szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 żółtka
- 20 dag zmiksowanych borówek
- 20 dag masła (miękkiego)
- 15 dag wiórków kokosowych
na spód
- 60 dag herbatników
Sposób przygotowania:
1. Zrób budyń: dwie szklanki mleka wymieszaj z obiema mąkami, cukrem, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Resztę mleka zagotuj. Gdy zacznie kipieć, wlej do niego mieszankę z żółtek, cały czas energicznie mieszając. Zagotuj. Gotowy budyń zdejmij z ognia, przelej do miski i ostudź (na wierzch połóż folię spożywczą, aby nie zrobił się kożuch). Wymieszaj z borówkami.
2. Miękkie masło ubijaj przez ok. 3 minuty, aż się napuszy, następnie, ciągle mieszając, połącz z budyniem.
3. Okrągłą formę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż herbatniki, a na nich krem budyniowy. Wierzch posyp wiórkami i wstaw na 2 godziny do lodówki.
Zobacz także: