Apetyt na mięso
Ma niepowtarzalny smak i jest bogata w składniki odżywcze. Miłośnicy dobrej kuchni niezwykle cenią sobie wyjątkowe właściwości wołowiny.
Mięso wołowe jest chudsze niż wieprzowina i w przeciwieństwie do drobiu bardzo aromatyczne. Zawiera również ważne dla organizmu mikroelementy, takie jak żelazo, fosfor, magnez, potas i cynk, witaminę młodości - E oraz witaminę B12. Wspomaga ona produkcję czerwonych krwinek, a także poprawia metabolizm węglowodanów. Wołowina jest również dobrym źródłem witaminy A, która m.in. wpływa na ostrość widzenia, wspomaga ochronę układu oddechowego i immunologicznego. Składnikiem tego mięsa jest także selen. Wzmacnia on odporność i chroni przed nowotworami. To prawda, że przygotowanie potraw na bazie wołowiny wymaga nieco więcej starań niż na przykład drób, ale naprawdę warto podjąć wyzwanie. Odpowiednio przyrządzona jest soczysta, miękka, wręcz rozpływa się w ustach. Nie ma sobie równych. Spróbuj!
Składniki (8 porcji)
- 1,5 kg wołowiny bez kości
- 10 dag wędzonej słoniny
- główka czosnku
- 2 łyżki mąki
- po 15 dag marchwi, pietruszki, selera i cebuli,
- szklanka czerwonego wina
- 3 dag startego chleba razowego
- sól, pieprz, ziele angielskie, majeranek , cukier
- musztarda
- sok z cytryny
Przygotowanie
Mięso umyj, rozbij tłuczkiem, naszpikuj cienkimi paseczkami słoniny i ząbkami czosnku. Posyp przyprawami i oprósz lekko mąką. Zrumień na silnie rozgrzanym tłuszczu. Następnie skrop wodą, przykryj i duś do miękkości. Warzywa obierz, pokrój na małe kawałki i razem z winem dodaj do mięsa na 15 minut przed końcem duszenia. Miękkie mięso wyjmij, pokrój w skośne plastry. Sos spod mięsa wymieszaj z chlebem, duś kilka minut. Przetrzyj prze sito i dopraw. Tak przygotowanym sosem polej mięso i zapiekaj kilka minut w piekarniku w 180 stopniach. Gotowe przełóż na półmisek. Podawaj z makaronem i zasmażanymi buraczkami.
Czas przygotowania: 120 minut 460 kcal/porcja
Składniki (8 porcji)
- 3 łyżki ziaren czarnego pieprzu
- 8 filetów z polędwicy wołowej
- oliwa do smażenia
- 1/2 cebuli
- 30 ml czystej wódki
- 50 ml czerwonego wytrawnego wina
- 10 dag gęstej śmietany
Przygotowanie
Pieprz utłucz w moździerzu. Kotlety opłucz. Każdy ugnieć ręką nadając mu zgrabny kształt i opanieruj pieprzem. Smaż kotlety (po minucie z każdej strony). Przełóż na talerz, tłuszcz po smażeniu zlej. Nie myj patelni, tylko wsyp resztę pieprzu, dodaj posiekaną cebulę. Chwilę podsmażaj. Podlej wódką i winem. Tak powstały sos zaciągnij śmietaną, a gdy się zagotuje, włóż doń kotlety. Podawaj z ziemniakami i sałatą.
Czas przygotowania: 30 minut 390 kcal/1 porcja
Składniki (6 porcji)
- 80 dag wołowiny bez kości
- 3 kolorowe papryki
- cebula
- koncentrat pomidorowy
- 1 szkl. czerwonego wina
- olej
- sól, pieprz, kminek, słodka i ostra papryka, cukier, listek laurowy
Przygotowanie
Mięso pokrój w kostkę. Przesmaż na silnym ogniu i przełóż do garnka. Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj słoiczek koncentratu, po łyżeczce obu mielonych papryk. Podlej 400 ml wody, zagotuj i przelej do mięsa. Dodaj wino, listek laurowy, łyżeczkę kminku, sól, pieprz i cukier. Duś około 90 minut. Na 15 min przed końcem duszenia dodaj pokrojoną paprykę. Ponownie przypraw.
Czas przygotowania: 120 minut 320 kcal/1 porcja
Składniki (4 porcje)
- 40 dag mielonego mięsa wołowego
- 20 dag sera żółtego
- 2 duże jajka
- 3 łyżki ziaren sezamu (opcjonalnie)
- 4 łyżki bułki tartej
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki sera żółtego (np. goudy lub morskiego)
Przygotowanie
Żółty ser pokrój w dość drobną kostkę. Możesz go także zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Do mięsa dodaj jajko, dopraw solą, pieprzem i dokładnie wyrób na gładką, spójną masę. Gotową masę mięsną podziel na równe porcje. Z każdej zrób płaski placuszek, w środku umieść porcję kostek sera, zawiń i starannie sklej. W miseczce wymieszaj dokładnie bułkę tartą z ziarnem sezamowym i drobno startym serem. W drugim naczyniu widelcem roztrzep jajko. Przygotuj też mąkę. Zlepione kotleciki panieruj w kolejności: mąka, jajko, bułka z sezamem i serem. Tak przygotowane smaż na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Podawaj od razu po usmażeniu - gorące. Zraziki najlepiej smakują z surówkami, ryżem, frytkami lub pieczonymi ziemniakami.
Czas przygotowania: 15 minut 470 kcal/1 porcja
Składniki (6 porcji)
- 80 dag udźca wołowego
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 4 gałązki świeżego tymianku
- 4 gałązki świeżego rozmarynu
- 50 ml oliwy z oliwek
- 500 ml białego wina
- sól, mielony czarny pieprz
- 2 czerwone cebule
- 4 marchewki
- 25 dag pomidorów
- 10 dag czarnych oliwek
- 25 dag słoniny
- olej do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Przygotowanie
Mięso pokrój w kostkę. Czosnek pokrój w cienkie plasterki. Mięso z czosnkiem włóż do naczynia, dodaj liście laurowe oraz listki tymianku i rozmarynu. Dodaj oliwę i wino. Dopraw solą, pieprzem i dobrze wymieszaj. Naczynie nakryj folią i włóż na noc do lodówki. Cebulę pokrój na ósemki, marchewki, pomidory, oliwki i słoninę na plastry. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Na dno połóż połowę mięsa. Na mięsie ułóż część słoniny i warzyw. Następnie kolejną warstwę mięsa i warzyw. Zalej marynatą, w której kruszało mięso. Piecz w 170 stopniach ok. 2 godzin. Podawaj z ziemniakami.
Czas przygotowania: 150 minut 567 kcal/1 porcja
JBJ