Reklama

Arabskie kulki z ciecierzycy

Czas przyrządzenia: 10-30 minut
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • olej do smażenia
  • oliwa z oliwek
  • 2 puszki ciecierzyca
  • 3 sztuki cebula
  • sól, pieprz
  • ocet winny
  • żółtko
  • 1 pęczek kolendra
  • 2 łyżki bułka tarta
  • 1 ząbek czosnek
  • 1 pęczek natka pietruszki
  • główka sałata

Ciecierzycę przełożyć na sitko, przepłukać zimną wodą i osączyć.
Obrać i posiekać czosnek oraz jedną cebulę. Zieleninę opłukać i drobno pokroić. Ciecierzycę zmiksować, wymieszać z czosnkiem, cebulą, zieleniną, żółtkiem i tartą bułką. Przyprawić na ostro pieprzem i solą.
Z masy ulepić małe kuleczki, usmażyć je na złoty kolor w dobrze rozgrzanym tłuszczu.
Sałatę opłukać i osuszyć, porwać na kawałki. Pozostałe cebule pokroić w cienkie krążki. Ocet utrzeć z olejem, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Sosem polać sałatę i cebulę, wymieszać.
Kuleczki z ciecierzycy przełożyć na talerz, podawać z sałatką. Dobrym dodatkiem jest gęsty jogurt naturalny (najlepiej z owczego mleka) lub gładki biały twarożek.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy