Arabskie kulki z ciecierzycy
Składniki
- olej do smażenia
- oliwa z oliwek
- 2 puszki ciecierzyca
- 3 sztuki cebula
- sól, pieprz
- ocet winny
- żółtko
- 1 pęczek kolendra
- 2 łyżki bułka tarta
- 1 ząbek czosnek
- 1 pęczek natka pietruszki
- główka sałata
10 min
5-6 osób
Ciecierzycę przełożyć na sitko, przepłukać zimną wodą i osączyć.
Obrać i posiekać czosnek oraz jedną cebulę. Zieleninę opłukać i drobno pokroić. Ciecierzycę zmiksować, wymieszać z czosnkiem, cebulą, zieleniną, żółtkiem i tartą bułką. Przyprawić na ostro pieprzem i solą.
Z masy ulepić małe kuleczki, usmażyć je na złoty kolor w dobrze rozgrzanym tłuszczu.
Sałatę opłukać i osuszyć, porwać na kawałki. Pozostałe cebule pokroić w cienkie krążki. Ocet utrzeć z olejem, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Sosem polać sałatę i cebulę, wymieszać.
Kuleczki z ciecierzycy przełożyć na talerz, podawać z sałatką. Dobrym dodatkiem jest gęsty jogurt naturalny (najlepiej z owczego mleka) lub gładki biały twarożek.