Arancini
Arancini, typowy fast food z Sycylii, można nadziewać dowolnie – np. serem albo warzywami – i jeść na zimno i na gorąco. Risotto najlepiej przygotować poprzedniego dnia.
Sposób przygotowania:
1. Przygotować risotto: rozgrzać oliwę z oliwek, zeszklić pokrojoną cebulę, wrzucić ryż, smażyć, aż będzie przezroczysty, dolać szklankę bulionu, gotować, aż ryż go wchłonie. Mieszać, dodawać bulion, aż cały się wchłonie (ok. 20 min). Risotto doprawić parmezanem, winem, solą, pieprzem. Całkowicie wystudzić.
2. Na oleju zeszklić posiekane cebulę i czosnek. Dodać mięso, zrumienić, dołożyć obrane, pokrojone pomidory, groszek i startą marchew. Dusić 15 min, dodać posiekaną natkę, doprawić, ostudzić.
3. Zimne risotto wymieszać z surowym jajkiem. Nakładać łyżką porcję na rękę, rozpłaszczyć, nałożyć nadzienie, przykryć kolejną porcją ryżu, uformować stożki. Panierować je w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć w głębokim oleju.
Zobacz także: