Reklama

Reklama

Arancini

Arancini, typowy fast food z Sycylii, można nadziewać dowolnie – np. serem albo warzywami – i jeść na zimno i na gorąco. Risotto najlepiej przygotować poprzedniego dnia.

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki ryżu do risotto (arborio)
  • 3 szklanki bulionu
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/3 szklanki białego wina
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • sól, pieprz
  • 3 jajka
  • po 5 łyżek mąki i bułki tartej
  • 1 l oleju do smażenia

Składniki na farsz

  • 20 dag mięsa mielonego
  • 1 marchew
  • 3/4 szklanki groszku
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Przygotować risotto: rozgrzać oliwę z oliwek, zeszklić pokrojoną cebulę, wrzucić ryż, smażyć, aż będzie przezroczysty, dolać szklankę bulionu, gotować, aż ryż go wchłonie. Mieszać, dodawać bulion, aż cały się wchłonie (ok. 20 min). Risotto doprawić parmezanem, winem, solą, pieprzem. Całkowicie wystudzić. 

2. Na oleju zeszklić posiekane cebulę i czosnek. Dodać mięso, zrumienić, dołożyć obrane, pokrojone pomidory, groszek i startą marchew. Dusić 15 min, dodać posiekaną natkę, doprawić, ostudzić. 

3. Zimne risotto wymieszać z surowym jajkiem. Nakładać łyżką porcję na rękę, rozpłaszczyć, nałożyć nadzienie, przykryć kolejną porcją ryżu, uformować stożki. Panierować je w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć w głębokim oleju.

Reklama

Zobacz także:

Twoje Imperium

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy