Arbuzowa pizza
Uroczy deser, który z pewnościom przypadnie do gustu młodszym smakoszom.
Sposób przygotowania:
1. Arbuz umyć, wytrzeć, włożyć do lodówki na 2 godziny.
2. Schłodzony wyjąć, mocno ściąć czubki z obu stron. Owoc pokroić w plastry o grubości około 4 cm. Delikatnie usunąć pestki.
3. Śmietanę przelać do wysokiego naczynia, ubić ze śmietan-fiksem na gęsty krem, dodając po trochu cukier puder.
4. Plastry arbuza pokryć warstwą bitej śmietany. Pokroić je w trójkąty - każdy plaster na 6 kawałków. Porozsuwać je, by wygodnie było po nie sięgać.
5. Borówki, maliny i liście mięty opłukać, delikatnie osuszyć. Owoce układać dekoracyjnie na bitej śmietanie, pomiędzy wkładać listki mięty. Podawać od razu.
Zobacz także: