Arbuzowa pizza

Uroczy deser, który z pewnościom przypadnie do gustu młodszym smakoszom.

Deser z arbuza i śmietanki kremówki
Deser z arbuza i śmietanki kremówki123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 mały arbuz
  • 1 szklanka śmietany kremówki 36 proc.
  • 1 śmietan-fix
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 garść malin
  • 1 garść borówek amerykańskich
  • listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Arbuz umyć, wytrzeć, włożyć do lodówki na 2 godziny.

2. Schłodzony wyjąć, mocno ściąć czubki z obu stron. Owoc pokroić w plastry o grubości około 4 cm. Delikatnie usunąć pestki.

3. Śmietanę przelać do wysokiego naczynia, ubić ze śmietan-fiksem na gęsty krem, dodając po trochu cukier puder.

4. Plastry arbuza pokryć warstwą bitej śmietany. Pokroić je w trójkąty - każdy plaster na 6 kawałków. Porozsuwać je, by wygodnie było po nie sięgać.

5. Borówki, maliny i liście mięty opłukać, delikatnie osuszyć. Owoce układać dekoracyjnie na bitej śmietanie, pomiędzy wkładać listki mięty. Podawać od razu.

Zobacz także:

Zmysłowe smaki: Granita z arbuzaINTERIA.PL
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas