Aromatyczna ciabatta

Aby chleb nie był zbyt suchy, warto go piec na grzałce góra-dół (bez termoobiegu).

Aromatyczna ciabatta
Aromatyczna ciabatta123RF/PICSEL

Składniki

na zaczyn:

  • 7 g świeżych drożdży
  • 200 ml letniej wody
  • 18 dag mąki pszennej chlebowej (typ 750)

na ciasto:

  • 7 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki letniego mleka
  • 200 ml letniej wody
  • 2 łyżki oleju, np. słonecznikowego
  • 33 dag mąki pszennej chlebowej (typ 750)
  • 1 i ½ łyżeczki soli
  • 10 suszonych pomidorów z oleju
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

Przygotowanie:

Przygotuj zaczyn. Drożdże wkrusz do miski, dodaj 3 łyżki wody, dokładnie wymieszaj. Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże oraz pozostałą wodę, dokładnie wymieszaj. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 12 godz.

Pomidory osącz z oleju, pokrój w kostkę. Przesianą mąkę wymieszaj z solą. Do miski wkrusz drożdże, wlej mleko, wymieszaj. Dodaj zaczyn, wodę oraz olej, dokładnie zmiksuj. Wciąż miksując stopniowo wsypuj suche składniki. Na koniec dodaj suszone pomidory oraz tymianek, zmiksuj (ciasto będzie miało luźną konsystencję). Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 godz.

Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i oprósz mąką. Ciasto podziel na dwie części, z każdej uformuj płaski bochenek o grubości ok. 3 cm. Wierzch oprósz mąką, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 20 min, by ciasto podwoiło swą objętość. Piekarnik nagrzej do temp. 220°C, wstaw blachę, piecz 25-30 min.

Zobacz także:

Okroszka z kwasem chlebowymStyl.pl
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas