Reklama

Aromatyczna sałatka z kaszą i bobem

Zielone ziarna bobu są niskokaloryczne, pożywne i bardzo smaczne. Sprawdzą się w każdej potrawie – gęstej zupie, farszu do pierogów, a także jako dodatek do sałatek.

Składniki

  • 500 g bobu
  • szklanka kaszy pęczak
  • 1/2 kalafiora
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • łyżka posiekanej mięty
  • łyżka posiekanej kolendry
  • sól
  • pieprz
  • łyżka miodu
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Ugotuj bób przez 6-8 minut i przepłucz na sicie. Obierz ze skórek. 

2. Kaszę pęczak ugotuj do miękkości (przez około 13 minut). Odcedź. 

3. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż na nim oczyszczony i podzielony na różyczki kalafior. Smaż, aż nabierze złoto-brązowego koloru. 

4. Dodaj bób, kaszę, posiekaną cebulę i czosnek. Wszystko smaż przez 5 minut, mieszając. Dodaj sól, pieprz, zioła i miód, wymieszaj.

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy