Aromatyczna tarta z pomidorami
Zbliża się najlepszy czas na pomidory. Latem mają one okazję dojrzeć w pełnym słońcu, dzięki czemu stają się wyjątkowo aromatyczne. Poznajcie już dziś przepis na pyszną tartę z kolorowymi pomidorkami.
Składniki
- 30 dag mąki
- 4 łyżki masła
- żółtko
- pół szklanki wody
- 2 pomidory w różnych kolorach (mogą być też pomidorki cherry)
- 2 łyżki śmietany
- 3 jajka
- ząbek czosnku
- 20 dag sera mozzarella
- 10 dag sera feta
- sól i pieprz
- rukola
Sposób przygotowania:
1. Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj masło i posiekaj nożem. Połącz z żółtkiem, łyżeczką soli i wodą, zagnieć gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.
2. Ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm i wyłóż nim formę, ponakłuwaj widelcem i przykryj folią aluminiową. Roztrzep jajka, dodaj śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek.Następnie połącz z pokruszonym serem feta i dopraw solą oraz pieprzem.
3. Na ciasto wlej masę jajeczną i wstaw je do piekarnika. Piecz 15 minut w temp.180°C. Po tym czasie wyjmij pizzę, ułóż na niej plasterki sera i pomidora. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz 5 minut w temp. 180°C. Posyp rukolą i podawaj.
Zobacz także: