Aromatyczna zupa krem
Borowiki, podgrzybki, kozaki i maślaki można mrozić na surowo (bez blanszowania).
Przygotowanie:
Grzyby dokładnie oczyść z igliwia, opłucz pod bieżącą wodą, osusz. Większe pokrój w plasterki, małe zostaw w całości. Cebulę drobno posiekaj. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w niezbyt dużą kostkę. Bulion wlej do garnka, dodaj listek laurowy, ziarenka pieprzu oraz ziela angielskiego podgrzej.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Wrzuć grzyby, smaż na średnim ogniu aż zmiękną i odparuje płyn (ok. 15 min). Przełóż je do gorącego bulionu. Na pozostałym maśle zeszklij cebulę. Następnie dodaj ziemniaki, mieszając smaż ok. 3 min. Warzywa przełóż go garnka z bulionem, gotuj 25-30 min. Z bulionu wyjmij ziarenka pierzu, ziela angielskiego oraz listek laurowy. Bulion przelej przez sito. Kilka grzybów odłóż. Pozostałe wraz z ziemniakami rozdrobnij blenderem na gładki mus.
Następnie do musu stopniowo dolewaj bulion, aż do uzyskania pożądanej konsystencji zupy. Dodaj odłożone grzyby oraz śmietankę, podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Zobacz także: