Aromatyczne pomarańcze
Pomarańczowe cząstki pasują do serów, mięs i dekorują menu a skórka pachnie świętami. Owoce te są też bogatym źródłem wapnia i witaminy C, dbają więc o nasze zdrowie i urodę.
Witamina C, nazywana jest witaminą duszy, ponieważ gdy w naszym organizmie zaczyna jej brakować, trudniej pokonujemy stresy i przygnębienie, tak częste o tej porze roku. Pomarańcze można jeść na surowo i na ciepło. Dietetycy twierdzą, że szklanka świeżego soku pomarańczowego powinna rozpoczynać nasz dzień.
Pokrojone cząstki tego owocu wspaniale komponują się z listkami cykorii, rodzynkami i jogurtem brzoskwiniowym. Cząstki pomarańczy i mango można też wymieszać z sałatą lodową, orzechami włoskimi i serkiem pleśniowym. Doprawmy kompozycję sosem winegret.
Najprostszą sałatką, która jest zarazem bombą witaminową, jest miks pomarańczy z marchewką. Pomarańczę kroimy jak najdrobniej, a marchew trzemy na grubej tarce. Jeśli chcesz podkreślić słodki smak tych owoców, wymieszaj pokrojone pomarańcze i orzechy włoskie z kuskusem.
Na przystawkę można podać pomarańcze z serem pleśniowym: pasuje zarówno valbon, jak i rokpol. Dobrym pomysłem jest podanie smażonej wątróbki cielęcej z brokułami, szpinakiem i właśnie pomarańczami. W przypadku serwowania wątróbek, pomarańcze zastępują tak popularne w kuchni polskiej jabłka.
Kurczaka, kaczkę i gęś faszerujemy pokrojonymi ćwiartkami pomarańczy i mandarynek z dodatkiem goździków i rodzynek. Po wymieszaniu zalewamy je kilkoma łyżkami oleju i posypujemy tymiankiem. W trakcie pieczenia słodki i aromatyczny sok przeniknie całą pieczeń.
Jeśli chcesz zrobić coś na szybko, a masz w domu grill, do grillowanych plastrów kurczaka dołóż plastry pomarańczy i ułóż je na mięsie na talerzu. Sok z pomarańczy można dodawać do wszystkich rodzajów mięsa.