Aromatyczne szaszłyki
Czerwona, zielona, żółta – wszystkie pyszne i zdrowe. Teraz papryki są najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe.
Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj dokładnie olej z musztardą, miodem oraz przyprawami (możesz użyć miksera).
2. Filet z kurczaka opłucz w zimnej wodzie, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę. Zalej w misce marynatą, przykryj folią spożywczą i wstaw na kilka godzin do lodówki. l Warzywa pokrój na kawałki, delikatnie natrzyj olejem i oprósz solą oraz pieprzem.
3. Na patyki do szaszłyków nabijaj na przemian zamarynowane mięso i warzywa.
4. Szaszłyki możesz upiec na grillu, w piekarniku lub na patelni grillowej. Jeśli zamierzasz przyrządzać je na klasycznym grillu, namocz wcześniej w wodzie patyki do szaszłyków, aby się nie paliły podczas opiekania na ogniu.
5. Gotową potrawę udekoruj listkami bazylii i podawaj z sosem - pomidorowym, barbecue, jogurtowym.
Zobacz także: