Aromatyczny gulasz

Świetny pomysł na sycący, aromatyczny obiad dla całej rodziny.

Gulasz z indykiem i warzywami
Gulasz z indykiem i warzywami123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kg mięsa, np. udźca
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 750 g pomidorów
  • 1 bakłażan
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 500-700 ml bulionu warzywnego
  • po 1 łyżeczce tymianku i bazylii
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Mięso pokrój w kostkę. Oprósz solą i pieprzem. Pomidory pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Bakłażan pokrój w plastry. Oprósz solą i odstaw na ok. 15 min. Potem opłucz, osusz. Posmaruj olejem. Obsmaż na rozgrzanej patelni.

2. W garnku rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj mięso, obsmaż na rumiano. Wlej wino, smaż ok. 3 min. Następnie wlej połowę bulionu. Duś ok. 15 min. Dodaj pomidory, zioła oraz pozostały bulion. Duś ok. 30 min. Na koniec dodaj pokrojone na mniejsze kawałki plastry bakłażana oraz przeciśnięty czosnek. Dopraw.

Zobacz także:

Przepis na zupę gulaszowąInteria Kulinaria
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas