Aromatyczny krem z dyni
Aromatyczna, kremowa dyniowa z imbirem i kurkumą. Idealna zupa na jesień!
Sposób przygotowania:
1. Dynię obierz ze skóry, usuń nasiona, a miąższ pokrój w kostkę. Ziemniaki, marchewkę i cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Imbir obierz i zetrzyj łyżeczką.
2. W większym garnku rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem. Dołóż dynię, ziemniaki i marchewkę. Poprósz solą, dodaj imbir i kurkumę. Smaż, często mieszając, przez ok. 5 minut. Wlej gorący bulion, przykryj i zagotuj. Potem gotuj przez ok. 10 minut na średnim ogniu.
3. W tym czasie pomidor sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pozbaw nasion. Pokrój w kosteczkę i dodaj do zupy. Wymieszaj i gotuj przez ok. 5 minut. Zupę zmiksuj blenderem, dodając śmietanę (opcjonalnie: mleko). Podawaj np. z uprażonymi pestkami dyni lub udekorowaną kleksem oleju dyniowego - podbije jej aromat.
Zobacz także: