Aromatyczny krem z dyni
Aromatyczna, kremowa dyniowa z imbirem i kurkumą. Idealna zupa na jesień!
Składniki
- 800 g (500 g po obraniu) dyni hokkaido lub piżmowej
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
- sól
- 1 dojrzały pomidor
- 1,5 szklanki bulionu (może być z kostki)
- 1 spora łyżka śmietany 18 proc.
Sposób przygotowania:
1. Dynię obierz ze skóry, usuń nasiona, a miąższ pokrój w kostkę. Ziemniaki, marchewkę i cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Imbir obierz i zetrzyj łyżeczką.
2. W większym garnku rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem. Dołóż dynię, ziemniaki i marchewkę. Poprósz solą, dodaj imbir i kurkumę. Smaż, często mieszając, przez ok. 5 minut. Wlej gorący bulion, przykryj i zagotuj. Potem gotuj przez ok. 10 minut na średnim ogniu.
3. W tym czasie pomidor sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pozbaw nasion. Pokrój w kosteczkę i dodaj do zupy. Wymieszaj i gotuj przez ok. 5 minut. Zupę zmiksuj blenderem, dodając śmietanę (opcjonalnie: mleko). Podawaj np. z uprażonymi pestkami dyni lub udekorowaną kleksem oleju dyniowego - podbije jej aromat.
Zobacz także: