Reklama

Aromatyczny krem z dyni

Aromatyczna, kremowa dyniowa z imbirem i kurkumą. Idealna zupa na jesień!

Składniki

  • 800 g (500 g po obraniu) dyni hokkaido lub piżmowej
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
  • sól
  • 1 dojrzały pomidor
  • 1,5 szklanki bulionu (może być z kostki)
  • 1 spora łyżka śmietany 18 proc.

Sposób przygotowania:

1. Dynię obierz ze skóry, usuń nasiona, a miąższ pokrój w kostkę. Ziemniaki, marchewkę i cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Imbir obierz i zetrzyj łyżeczką. 

2. W większym garnku rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem. Dołóż dynię, ziemniaki i marchewkę. Poprósz solą, dodaj imbir i kurkumę. Smaż, często mieszając, przez ok. 5 minut. Wlej gorący bulion, przykryj i zagotuj. Potem gotuj przez ok. 10 minut na średnim ogniu. 

Reklama

3. W tym czasie pomidor sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pozbaw nasion. Pokrój w kosteczkę i dodaj do zupy. Wymieszaj i gotuj przez ok. 5 minut. Zupę zmiksuj blenderem, dodając śmietanę (opcjonalnie: mleko). Podawaj np. z uprażonymi pestkami dyni lub udekorowaną kleksem oleju dyniowego - podbije jej aromat. 

Zobacz także:


Życie na gorąco
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia | dynia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy