Lekko ciepłe mleko wymieszaj z łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i 2 łyżkami mąki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut.
Wyrośnięty zaczyn połącz z pozostałymi składnikami na drożdżowe, na końcu dodając roztopione masło. Dłońmi zagnieć ciasto. Ponownie je przykryj i zostaw w tym samym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, na ok. 1,5 godziny. Mak z puszki przełóż do miski. Dołóż ekstrakt wanilii. Białka ubij, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości 3 mm. Wyłóż na nie masę makową, zostawiając ok. 2 cm od brzegu i zwiń w roladę. Jej końce sklej i podwiń pod spód. Roladę przełóż na natłuszczony papier i zroluj w formie tuby, zostawiając 1 cm luzu między ciastem a papierem. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 190°C na brązowo- złoty kolor. Zdejmij papier.