Reklama

Aromatyczny sernik z konfiturą wiśniową

Zachwycający smak.

Składniki

  • 300 g mąki
  • 350 g cukru
  • 175 g masła
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 1 słoik (250 g) konfitury wiśniowej
  • 750 g mielonego tłustego twarogu
  • 2 torebki budyniu waniliowego
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 50 g mielonych migdałów
  • cukier puder do oprószenia
  • tłuszcz i mąka do tortownicy

1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, 150 g cukru i masło pokrojone na kawałeczki. Wbić 1 jajko. Składniki rozcierać palcami, aż powstaną drobne grudki. Tortownicę (śr. 26 cm) posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na spód formy wysypać połowę przygotowanej kruszonki. Docisnąć ją dłonią do dna formy. Nałożyć konfiturę wiśniową.

2. Tłusty twaróg wymieszać mikserem z proszkiem budyniowym, 200 g cukru oraz skórką cytrynową. Stale ucierając, wbijać pozostałe jajka. Odłożoną kruszonkę wymieszać z mielonymi migdałami. Masę serową rozsmarować na warstwie konfitury. Posypać migdałową kruszonką. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec 50-60 minut.

Reklama

3. Około 10 minut przed końcem pieczenia sernik przykryć kawałkiem folii aluminiowej, by wierzch zbytnio się nie zrumienił. Ciasto wystudzić, przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy