1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, 150 g cukru i masło pokrojone na kawałeczki. Wbić 1 jajko. Składniki rozcierać palcami, aż powstaną drobne grudki. Tortownicę (śr. 26 cm) posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na spód formy wysypać połowę przygotowanej kruszonki. Docisnąć ją dłonią do dna formy. Nałożyć konfiturę wiśniową.
2. Tłusty twaróg wymieszać mikserem z proszkiem budyniowym, 200 g cukru oraz skórką cytrynową. Stale ucierając, wbijać pozostałe jajka. Odłożoną kruszonkę wymieszać z mielonymi migdałami. Masę serową rozsmarować na warstwie konfitury. Posypać migdałową kruszonką. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec 50-60 minut.
3. Około 10 minut przed końcem pieczenia sernik przykryć kawałkiem folii aluminiowej, by wierzch zbytnio się nie zrumienił. Ciasto wystudzić, przed podaniem posypać cukrem pudrem.