Reklama

Aromatyczny smalec z fasoli

Pyszne i zdrowe smarowidło do chleba.

Składniki

  • 1 puszka białej lub półtorej szklanki ugotowanej fasoli
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego i 1 jałowca
  • 1 goździk
  • po ćwierć łyżeczki majeranku i lubczyku
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • sos sojowy do smaku
  • 1/4 szklanki zimnej wody

1. Cebulę oraz jabłko obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i dodaj posiekaną cebulkę oraz jabłko wraz z zielem, jałowcem, goździkiem i liśćmi laurowymi. Smaż na małym ogniu do czasu, aż cebulka będzie złota, a jabłka zaczną się rozpadać.

2. Jeśli używasz fasoli z puszki, to odcedź ją i opłucz pod bieżącą wodą. Fasolę zmiksuj przy pomocy blendera razem z sosem sojowym, majerankiem, sporą szczyptą pieprzu, soli i wodą. Odstaw.

3. Z podsmażonej cebulki i jabłka wyjmij ziele angielskie, liście laurowe oraz goździk (wyrzuć je). Resztę dodaj do fasoli, miksując krótko na niezbyt wysokich obrotach. Ważne jest, żeby wszystkie składniki się połączyły, ale żeby blender nie zmielił ich na gładką pastę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną sosu sojowego.

Reklama
Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy