Awanturka z wędzonym karpiem
Przygotuj się na małą awanturkę! Bez obaw, chodzi o pyszną pastę twarogową z wędzonym karpiem i gruszką w karmelu. To połączenie jest istnym rajem dla podniebienia.
Składniki
- wędzony filet z karpia
- 250 g sera białego półtłustego
- 2 łyżki śmietany 18%
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
do podania
- chleb wiejski
na gruszkę w karmelu
- 1 gruszka
- 1 łyżka miodu
- 100 ml wina białego wytrawnego
Przepis pochodzi z 342. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Twaróg przełożyć do miski, rozgnieść widelcem. Wymieszać z kawałkami ryby. Dorzucić drobno posiekany szczypiorek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać śmietanę. Wymieszać.
Gruszkę obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać miód. Wrzucić pokrojoną gruszkę. Wymieszać. Podlać winem i dusić tak długo, aż odparuje. Odstawić do wystudzenia.
Chleb pokroić. Na kromki nałożyć awanturkę. Udekorować karmelizowaną gruszką oraz szczypiorkiem.