Reklama

Awokado pełne możliwości

W skorupce po awokado możesz podać krewetki, a jego miąższem faszerować jajka. Ten owoc to świetna przystawka. I daje tyle możliwości...

Na kanapce, z czipsami, w sosach i zupach - wszędzie dodaje finezyjnego smaku. Ten niesłodki owoc jest wyjątkowo zdrowy. Wart tego, by stale gościł na naszych stołach!

Awokado zawiera witaminy i mikroelementy, znakomicie zaspokaja zapotrzebowanie na tłuszcz (zdrowszy od masła!), dostarcza też organizmowi białka (jak mięso i nabiał). Prawie 1/3 zawartości to łatwo przyswajalny tłuszcz. Zdrowy, bo bez cholesterolu.

Jak przechowywać?

Jednak żeby owoc był smaczny (i zdrowy), musi być dojrzały. Kupujmy więc takie, które mają lśniącą skórkę, a po naciśnięciu jej zostaje ślad – małe wgłębienie.

Reklama

Awokado twarde jak kamień zawiń w papier. To przyspieszy proces jego dojrzewania. Po 2-3 dniach będzie dojrzałe, gotowe do spożycia.

Aby pokrojone awokado zachowało swój apetyczny kremowozielony miąższ, skrop je sokiem z cytryny.

Z czym jeść?

Najprościej jeść awokado w całości, łyżeczką. Pokrojone na plasterki można położyć na kromce chleba i mamy pyszną kanapkę. Spróbuj też łączyć je z innymi warzywami.

Jest pyszne w sałatce z mozzarelą. 4 pomidory, 2 kule mozzarelli oraz 1 awokado pokrój w cienkie plasterki. Od razu układaj je na przemian na talerzu. Posyp oliwkami i listkami bazylii. Polej oliwą zmieszaną z octem winnym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw do smaku solą i zmielonym czarnym pieprzem.

Pyszne guacamole

Miękki miąższ można miksować lub rozgnieść widelcem. Tak przygotowany, zastąpi masło. Smaruj nim grzanki lub kanapki, dodawaj do gotowanych jarzynek. Zmiksowany owoc to także baza do najsłynniejszej potrawy z awokado – meksykańskiego guacamole. W podstawowej wersji awokado wystarczy rozetrzeć z sokiem z limonki i solą. Można dodać do tego pomidory, paprykę (także ostrą), czosnek, kolendrę lub imbir. Guacamole jemy z nachosami (czipsami kukurydzianymi).

Przepis na sałatkę z awokado

Na przekąskę - awokado z owocami morza

Na żywo 33/2011

Na żywo
Dowiedz się więcej na temat: awokado
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama