Azjatycka zupa grzybowa
Smak orientu w twojej kuchni? To proste! Wypróbuj przepis na wyśmienitą zupę grzybową z grzybkami mun i sezamem.

Składniki
- 200 g namoczonych suszonych prawdziwków
- 100 g namoczonych grzybów mun
- 100 g grzybów shimey białych i brązowych
- garść namoczonych glonów kombu
- garść namoczonych glonów wakame
- litr bulionu wołowego
- pół litra wody po namoczonych grzybach
- cebulę
- 30 ml oleju sezamowego
- 30 ml sosu sojowego
- sezam
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy patelnię z masłem i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, gdy się zeszkli wrzucamy odsączone grzyby (jeśli są duże, kroimy na mniejsze kawałki). Do gorącego bulionu dodajemy podsmażone grzyby i wlewamy wodę po namaczaniu grzybów, zagotowujemy i doprawiamy olejem sezamowym, sosem sojowym oraz prażonym sezamem. Zupę podajemy posypaną sezamem, świetnym dodatkiem będzie posiekana pachnotka lub kolendra. Smacznego!