Reklama

Azjatycka zupa grzybowa

Smak orientu w twojej kuchni? To proste! Wypróbuj przepis na wyśmienitą zupę grzybową z grzybkami mun i sezamem.

Składniki

  • 200 g namoczonych suszonych prawdziwków
  • 100 g namoczonych grzybów mun
  • 100 g grzybów shimey białych i brązowych
  • garść namoczonych glonów kombu
  • garść namoczonych glonów wakame
  • litr bulionu wołowego
  • pół litra wody po namoczonych grzybach
  • cebulę
  • 30 ml oleju sezamowego
  • 30 ml sosu sojowego
  • sezam

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy patelnię z masłem i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, gdy się zeszkli wrzucamy odsączone grzyby (jeśli są duże, kroimy na mniejsze kawałki). Do gorącego bulionu dodajemy podsmażone grzyby i wlewamy wodę po namaczaniu grzybów, zagotowujemy i doprawiamy olejem sezamowym, sosem sojowym oraz prażonym sezamem. Zupę podajemy posypaną sezamem, świetnym dodatkiem będzie posiekana pachnotka lub kolendra. Smacznego!

Polsat
Dowiedz się więcej na temat: zupa grzybowa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy