Reklama

Babeczki orzechowe

Łatwe, efektowne i pyszne.

Składniki na ok. 16 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 1 łyżka cukru wanilinowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1-2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki mielonego imbiru, szczypta soli, 2 jajka, 1 szklanka oleju, np. słonecznikowego lub rzepakowego, 1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub maślanki, 3 duże marchewki, 5 dag orzechów włoskich. Ponadto: tłuszcz i bułka tarta do formy lub papilotki, 1/2 szklanki masy kajmakowej, orzechy włoskie

Marchewki obierz, umyj, zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Orzechy drobno posiekaj. Przygotuj dwie miski. Do jednej przesiej mąkę, wsyp cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sól, mielony imbir oraz cynamon, wymieszaj łyżką. Do drugiej miski wbij jajka, rozmąć trzepaczką lub zmiksuj. Wlej olej oraz jogurt lub maślankę, zmiksuj. Suche składniki wsyp do mokrych, dodaj startą marchew oraz posiekane orzechy. Krótko zmiksuj tak, aby składniki się tylko połączyły.

Reklama

Formę do muffinek posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papilotkami. Wlej przygotowane ciasto do 2/3 wysokości formy. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Wstaw formę, piecz 20-25 min do tzw. suchego patyczka. Babeczki przełóż na talerz lub półmisek. Masę kajmakową lekko pogrzej. Polej nią wystudzone babeczki. Wierzch każdej udekoruj połówką orzecha włoskiego.


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy