Babeczki portugalskie
Szybkie do zrobienia. Idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek.
Sposób przygotowania:
1. Laskę wanilii przetnij wzdłuż na pół. Czubkiem noża wydrąż ziarenka wanilii. Do rondelka wsyp cukier oraz mąkę ziemniaczaną, dodaj żółtka. Rondelek postaw na małym ogniu. Podgrzewaj ok. 2 min, ciągle mieszając, aż składniki się połączą (nie doprowadzając do wrzenia). Następnie dodaj mleko, śmietankę kremówkę oraz wydrążone ziarenka wanilii. Podgrzewaj, ciągle mieszając, aż masa zacznie wrzeć. Zdejmij z ognia, wystudź. Aby na masie nie zrobił się kożuch, przykryj ją folią spożywczą.
2. Ciasto francuskie zwinięte w rulon potnij na kawałki po ok. 3 cm. Każdy kawałek rozwałkuj na kółko o średnicy nieco większej niż średnica foremek. Ciasto rozłóż w foremce na muffiny. Wypełnij wystudzonym kremem budyniowym (do wysokości ¾ foremek). Piekarnik nagrzej do temp. 200°C. Wstaw formę z babeczkami. Piecz 10-15 min, aż wierzch każdej będzie lekko brązowy. Wyjmij z piekarnika. Gdy lekko przestygną, wierzchy babeczek oprósz cynamonem i cukrem pudrem.
Zobacz także: