Reklama

Babeczki z szynką i brokułami

Urządzasz andrzejki? Postaw na smakowite przekąski „do ręki”. Łatwo się je i robi, i zjada.

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 1 brokuł
  • 20 dag szynki
  • po 1 szklance białego wina, bulionu i śmietany 22 proc.
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Z ciasta wyciąć kółka o średnicy 3-4 cm, w 2/3 z nich wyciąć środki, okręgi zachować. Składać ciastka: na spód ułożyć całe kółko, posmarować białkiem, dokleić 2 okręgi. Wstawić na 15 min do piekarnika nagrzanego do temp 200°C. 

2. Masło zasmażyć z mąką, zalać winem i bulionem, gotować, aż sos zgęstnieje. Dodać śmietanę. Brokuły pokroić w różyczki, zblanszować. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Dodać do sosu, wymieszać. 

3. Babeczki napełnić gorącym nadzieniem, od razu podawać.

Zobacz także:

Reklama


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy