Babeczki z truskawkami

Słodkie małe co nieco? Polecamy przepis na babeczki z budyniem i truskawkami - genialnie sprawdzą się przy popołudniowej kawie!

Możesz użyć dowolnych owoców do dekoracji. Ważne, by były świeże
Możesz użyć dowolnych owoców do dekoracji. Ważne, by były świeże 123RF/PICSEL

Składniki

na ciasto

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 200 g masła
  • 2 żółtka

na farsz

  • 2 opakowania proszku budyniowego z cukrem (np. waniliowego lub truskawkowego)
  • 200 g truskawek

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj posiekane zimne masło i zagnieć, jak na kruszonkę. Dołóż żółtka, cukier i sól. Składniki zmiksuj. Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą, i włóż na pół godziny do lodówki.

2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm, delikatnie podsypując stolnicę mąką.

3. Szklanką wykrój kółka i wylep nimi foremki  do babeczek, wysmarowane uprzednio masłem.

4. Wstaw ciastka na godzinę do lodówki, a potem przełóż do piekarnika rozgrzanego do 200ºC. Piecz około 15 minut.

5. Budynie przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy lekko przestygną i zaczną gęstnieć, nałóż je do upieczonych foremek. Schłodź i udekoruj truskawkami.

Zobacz także:

Potrójnie czekoladowe muffinyStyl.pl
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?