Babka kakaowa z czekoladową polewą
Ten deser nie jest trudny w wykonaniu, a smakuje przepysznie.
Sposób przygotowania:
1. Do ciepłej kawy w szklance dodajemy espresso w proszku, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy z połową cukru i szczyptą soli na puszystą masę.
2. Żółtka oddzielamy od białek i, jedno po drugim, dodajemy do masy maślanej, miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka ubijamy z pozostałym cukrem na sztywną pianę i na przemian z mąką z kakao oraz kawą łączymy z masą maślano-jajeczną. Na koniec dodajemy zmielone orzechy laskowe, mieszamy, żeby składniki się połączyły.
3. Formę na babkę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy. Pieczemy 50-60 minut w 175ºC. Babkę 15 minut studzimy w formie, następnie przekładamy na metalową kratkę i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
4. Czekoladę kruszymy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestudzenia. Babkę przekładamy na paterę lub duży talerz. Polewę czekoladową rozprowadzamy po wierzchu ciasta pozwalając, żeby spłynęła nieregularnie po jego bokach. Przestawiamy w chłodne miejsce, aby polewa zastygła. Babkę kroimy na porcje i podajemy.
Zobacz także: