Babka karmelowa
Niskokaloryczne, zdrowe ciasto idealne na spotkanie z przyjaciółmi.
1. Do rondelka wsyp cukier i wlej 100 ml wody. Podgrzewaj aż do uzyskania ciemnego karmelu (od czasu do czasu potrząsając rondelkiem). Dodaj mleko, chwilę podgrzewaj. Do miski włóż miękki tłuszcz, ubij mikserem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodawaj po jednym jajku. Następnie w trzech partiach wsyp przesiane suche składniki. Na koniec dodaj wystudzoną masę karmelową oraz orzechy. Dokładnie zmiksuj. Ciasto przelej do formy. Piecz ok. 60 minut w temperaturze 180°C.
2. Do rondelka włóż masło, roztop. Dodaj mleko i cukier. Gotuj ok. minuty. Rondelek zdejmij z ognia, wsyp ½ szklanki cukru pudru, wymieszaj trzepaczką. Gdy lekko przestygnie, dodaj kilka kropli aromatu waniliowe - go oraz pozostały cukier puder, wymieszaj. Wystudzone ciasto udekoruj polewą i orzechami.
Zobacz także: