Reklama

Reklama

Babka na batatach

Osoby z nietolerancją laktozy wcale nie muszą rezygnować z małego co nieco na deser!

Składniki

  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 125 g cukru
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
  • 30 g świeżych drożdży
  • 125 g margaryny bez laktozy
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (np. owsiane, ryżowe, migdałowe)
  • 1 większy słodki ziemniak (batat)
  • 50 g rodzynek
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

1. Batata wyszoruj, ugotuj, obierz ze skórki i zblenduj. Odmierz 220 g pulpy. Drożdże rozpuść w letnim mleku. Dodaj 2 łyżki mąki pszennej i 1 łyżeczkę cukru. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce. 

2. Margarynę rozpuść i przestudź. W misce wymieszaj obie mąki ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaj żółtka, pulpę z batata oraz zaczyn drożdżowy. Lekko wymieszaj. Dołóż przestudzoną margarynę i rodzynki. Dokładnie wyrób ciasto. Przykryj je i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, aż podwoi swą objętość. 

Reklama

3. Ponownie je zagnieć i przełóż do natłuszczonej i wysypanej mąką formy na babkę. Przykryj i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz ok. 40 minut. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem. 

Zobacz także:


Życie na gorąco

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy