Babka na batatach
Osoby z nietolerancją laktozy wcale nie muszą rezygnować z małego co nieco na deser!
Składniki
- 350 g mąki pszennej
- 150 g mąki kukurydzianej
- 125 g cukru
- 1 torebka cukru wanilinowego
- 5 żółtek
- szczypta soli
- 30 g świeżych drożdży
- 125 g margaryny bez laktozy
- 1/2 szklanki mleka roślinnego (np. owsiane, ryżowe, migdałowe)
- 1 większy słodki ziemniak (batat)
- 50 g rodzynek
- cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
1. Batata wyszoruj, ugotuj, obierz ze skórki i zblenduj. Odmierz 220 g pulpy. Drożdże rozpuść w letnim mleku. Dodaj 2 łyżki mąki pszennej i 1 łyżeczkę cukru. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.
2. Margarynę rozpuść i przestudź. W misce wymieszaj obie mąki ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaj żółtka, pulpę z batata oraz zaczyn drożdżowy. Lekko wymieszaj. Dołóż przestudzoną margarynę i rodzynki. Dokładnie wyrób ciasto. Przykryj je i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, aż podwoi swą objętość.
3. Ponownie je zagnieć i przełóż do natłuszczonej i wysypanej mąką formy na babkę. Przykryj i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz ok. 40 minut. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.
Zobacz także: