Reklama

Babka na medal

Może być drożdżowa, ucierana, a nawet gotowana. Pod każdą postacią jest wyjątkowo pyszna.

Babka gotowana

Składniki na 12 porcji: po szklance mąki ziemniaczanej i pszennej, szklanka cukru, kostka margaryny, łyżka stołowa proszku do pieczenia, 4 duże jajka lub 6 małych, 20 ml spirytusu, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, sól, olej

Ponadto: forma do gotowanej babki

Przygotowanie:

1. Jajka umyj i rozbij, oddzielając żółtka od białek. Białka wstaw do lodówki. Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiej i połącz z proszkiem do pieczenia.

2. Miękką margarynę utrzyj z cukrem. Jeśli używasz miksera, włącz najniższe obroty. Ucierając masło z cukrem, dodawaj po jednym żółtku oraz po łyżce mąki. Nie przerywając ucierania, już na sam koniec dodaj (powoli, po łyżeczce) spirytus oraz sok z cytryny. Z białek i szczypty soli ubij pianę i delikatnie połącz ją z pozostałymi składnikami ciasta.

Reklama

3. Zamykaną formę do ciasta wysmaruj olejem. Wlej do niej ciasto i zamknij. Następnie wstaw ją do wysokiego garnka z wodą (po zanurzeniu woda w garnku powinna sięgać do 3/4 wysokości zamykanej foremki). Babę gotuj godzinę.

4. Odczekaj 10 min po zakończeniu gotowania i dopiero wtedy wyjmij formę z garnka. Przed podaniem babę możesz oprószyć cukrem pudrem i udekorować świeżymi owocami.

Czy wiesz, że... Według dawnych przepisów, tajemnicą wyrośniętej i pulchnej baby było długie ucieranie. Do baby dodawano cukier kryształ zamiast cukru pudru, bo kryształ znacznie dłużej należało ucierać. Między dodaniem kolejnych składników powinno upłynąć 30 minut.

Przygotowanie: 90 minut

Porcja: 272 kilokalorii

Babka marmurkowa

Składniki na 10 porcji: tabliczka (10 dag) gorzkiej czekolady, 12 dag miękkiego masła, 1/2 torebki proszku do pieczenia, szczypta soli, 10 dag cukru, torebka cukru z prawdziwą wanilią, 3 jajka, 1/2 szklanki śmietany, 1/2 torebki budyniu waniliowego, 25 dag oraz 1 łyżka mąki, mąka i tłuszcz do przygotowania formy, łyżka kakao, gotowa polewa czekoladowa lub cukier puder

Przygotowanie:

1. Czekoladę połam na mniejsze kawałki, roztop ją w gorącej kąpieli wodnej, a następnie odstaw.

2. Masło przełóż do miski, dodaj szczyptę soli, cukier oraz cukier z prawdziwą wanilią. Utrzyj mikserem na gładko, a następnie kolejno wbijaj jajka. 25 dag mąki połącz z proszkiem do pieczenia i porcjami dodawaj do masy. Następnie dodaj śmietanę oraz proszek budyniowy i starannie wymieszaj.

3. Ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj płynną czekoladę oraz kakao, zaś do drugiej pozostałą łyżkę mąki. Wszystko starannie wymieszaj.

4. Foremkę na babę posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Wlewaj do formy na zmianę jasne i ciemne ciasto. Na koniec lekko przemieszaj widelcem, aby uzyskać marmurkowy wzorek. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175° C i piecz 50-60 minut lub krócej (do tzw. suchego patyczka).

5. Babkę wyjmij z piekarnika, odstaw na kwadrans do przestygnięcia, następnie ostrożnie wyjmij z formy. Wystudzone ciasto możesz oblać polewą lub posypać cukrem pudrem.

Przygotowanie: 75 minut

Porcja: 290 kilokalorii

Serowe babeczki

Składniki na 15 sztuk:

Na ciasto: 10 dag drobnego cukru, 20 dag masła, 30 dag mąki, jajko, żółtko, tłuszcz i wiórki kokosowe do posypania foremek

Na krem i dekorację: 2 żółtka, opakowanie serka waniliowego, 1/4-1/2 szklanki cukru (w zależności od tego, czy mleko w proszku jest słodzone), 1/2 szklanki mleka w proszku, 1/2 kostki masła, ewentualnie 1-2 łyżki ajerkoniaku lub serka waniliowego, owoce i wiórki czekoladowe do dekoracji

Przygotowanie:

1. Masło trzymaj w lodówce, aby było twarde. Mąkę przesiej wprost na blat, dosyp cukier, formując kopczyk. Dołóż twarde masło, posiekaj wszystko nożem. Dodaj jajko oraz żółtko i zagnieć szybko spójne, ale nie gładkie ciasto, uformuj z niego kulę. Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw na 30-60 minut do lodówki.

2. Foremki na babeczki lekko nasmaruj tłuszczem i oprósz wiórkami kokosowymi. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkuj na niezbyt cienki placek, wykrawaj z niego koła, którymi wylepisz foremki na babeczki. Piecz je 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180° C.

3. Gdy babeczki będą się piekły, przygotuj krem. Masło utrzyj z cukrem i żółtkami. Dodaj serek i mleko w proszku, starannie ucieraj, by powstał gładki krem. Gdyby okazał się za gęsty, dodaj jeszcze 1-2 łyżki serka waniliowego lub ajerkoniaku (o ile babeczek nie będą jadły dzieci). Ostudzone babeczki wypełnij kremem, udekoruj owocami i wiórkami.

Przygotowanie: 90 minut

Porcja: 345 kilokalorii

Baba puchowa

Składniki na 10 porcji: 50 dag mąki pszennej, 1/2 szklanki mleka, 7 dag drożdży, 10 żółtek, 15 dag cukru pudru, 15 dag masła, mały kieliszek rumu, 20 dag kandyzowanych owoców, 2 opakowania lukru, różowy i żółty barwnik spożywczy

Przygotowanie:

1. Przygotuj zaczyn: 25 dag mąki pszennej przesiej do miski, zalej wrzącym mlekiem, a następnie bardzo dokładnie rozetrzyj, aby nie było najmniejszych grudek. Zaczyn przykryj i odstaw w chłodne miejsce do wystudzenia.

2. Gdy ostygnie, dodaj 7 dag świeżych, pokruszonych drożdży i ponownie wszystko wymieszaj. Miskę przykryj ściereczką i odstaw, ale tym razem w ciepłe miejsce, aby zaczyn wyrósł.

3. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na pulchny krem. Porcjami dodawaj je do zaczynu razem z pozostałą mąką. Dokładnie wyrabiaj ciasto, by odstawało od miski i "odchodziło" od ręki. Dodaj rum, roztopione masło i dokładnie wyrób. Na koniec dodaj posiekane owoce.

4. Foremkę na babkę posmaruj tłuszczem. Przełóż do niej ciasto, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce. Gdy ciasto całkowicie wypełni formę, wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175° C i piecz 50-60 minut.

5. Przygotuj lukier wg przepisu na opakowaniu. Większą część zabarw na różowo, a tylko odrobinę na żółto. Upieczoną i przestudzoną babkę polukruj obficie najpierw różowym lukrem, a dopiero gdy zastygnie, polej dekoracyjnie paseczkami żółtego lukru.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 45 minut

Porcja: 450 kilokalorii

Świat i Ludzie 47/2011

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy