Babka ucierana z cytrynową nutą
1. Owoce wyszorować, sparzyć, skórkę otrzeć, sok wycisnąć. Masło roztopić w rondlu, dolać sok z całej cytryny i 2 łyżki soku z pomarańczy, dorzucić skórkę, wymieszać. Jajka utrzeć na puch z cukrem i z cukrem waniliowym.
2. Obie mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do kogla-mogla. Do masy dolać przestudzone masło z sokiem i skórką, wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego budyniu.
3. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą (wypełnić formę do maksimum 2/3 wysokości). Babkę piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC (sprawdzić patyczkiem).
4. Cukier puder utrzeć z podgrzanym sokiem. Jeśli jest za gęsty dolać trochę wody lub soku. Polukrować wystudzone ciasto.
Kiedy warto sięgnąć po kuracje z sody