Bajka o jasiu i...
Fasola często nazywana jest „mięsem wegetarian”. Warto po nią sięgać zwłaszcza jesienią i zimą, gdy gotujemy bardzo sycące potrawy.
Składniki na 6 porcji: 200 g białego długoziarnistego ryżu, puszka czerwonej fasoli, puszka kukurydzy, jabłko, papryka, 2 pomidory (opcjonalnie), 2 pomarańcze, 4 plastry ananasa, 2 brzoskwinie z puszki, 2 łyżki rodzynek, 2 łyżki oliwy, łyżka soku z cytryny, sól, pieprz.
Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu (nie może być zbyt rozgotowany) odcedzamy, przelewamy zimną wodą i studzimy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Jabłko, ananasa i brzoskwinie także kroimy w kostkę. Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy, przelewamy wodą. Pomidory sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę.
Pomarańcze sparzamy wrzątkiem. Jedną z nich obieramy, dzielimy na cząstki i kroimy na małe kawałki. Drugą kroimy ze skórką na plasterki i układamy je fantazyjnie w miseczkach.
Mieszamy wszystkie składniki sałatki: ryż, fasolę, kukurydzę, pomidory, ananasa, jabłko, brzoskwinie, pomarańcze w kawałkach oraz rodzynki. Polewamy sosem z oliwy wymieszanym z sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do miseczek z plastrami pomarańczy.
Składniki na 6 porcji: 2 szklanki drobnej fasolki, 500 g śliwek węgierek albo 150-200 g powideł, 2 łyżki majeranku, 1000 g schabu środkowego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, cukier, 2 łyżki masła, 1 cebula cukrowa, 2-3 łyżki oleju. Ewentualnie: kilkanaście suszonych śliwek węgierek, kilka gałązek majeranku lub rozmarynu do dekoracji.
Fasolę namocz we wrzątku i odstaw na minimum godzinę. Schab oczyścić, wrzuć na chwilę do wrzątku. Potem osusz ręcznikiem papierowym i natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem; oprósz solą, pieprzem i majerankiem, skrop olejem. Przełóż do żaroodpornego naczynia posmarowanego olejem. Mięso odstaw do lodówki na minimum godzinę do marynowania. Po tym czasie schab piecz pod przykryciem około 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 200º C. Kilka razy polej mięso wytopionym sosem i około 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę.
Fasolkę ugotuj do miękkości, soląc ja dopiero pod koniec gotowania. Śliwki umyj, osusz, wypestkuj i pokrój w ćwiartki. Cebulę drobno posiekaj. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, dodaj śliwki (albo powidła) oraz ewentualnie przekrojone na pół suszone śliwki. Po chwili smażenia dodaj ugotowaną fasolkę. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Fasolkę podawaj z plastrami upieczonego schabu. Możesz udekorować danie gałązkami ziół.
Składniki na 4 porcje: 400 g białej fasoli, 1 cebula, 2 jajka, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 6 łyżek bułki tartej, sól, pieprz, olej rzepakowy do smażenia. Dodatki: 6 plastrów wędzonego boczku, kilka pomidorków koktajlowych, sałata, sos czosnkowy.
Fasolę namaczamy we wrzątku i odstawiamy na minimum godzinę (a najlepiej na całą noc), po czym gotujemy ją do miękkości. Fasolkę dokładnie odcedzamy, czekamy aż trochę przestygnie (można ją przelać zimną wodą) i miksujemy albo mielimy.
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Dodajemy ją wraz z jajkami, natką pietruszki i 2 łyżkami bułki tartej do fasoli, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.
Z masy fasolowej formujemy płaskie owalne kotlety, obtaczamy je w pozostałej bułce tartej i smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Na oddzielnej patelni smażymy plastry boczku. Gotowe kotlety podajemy z boczkiem, sałatą i pomidorkami koktajlowymi. Do tego dania świetnie pasuje sos czosnkowy. Rada: Jeśli nie mamy czasu, by fasolę namoczyć i długo gotować, wykorzystajmy fasolę z puszki. Przed zmieleniem wystarczy tylko ją przepłukać.
Składniki na 6 porcji: 800 g żeberek wieprzowych, puszka białej fasoli, szklanka soku pomidorowego, 2 cebule, 2-3 łyżki oleju, 3 ząbki czosnku, 4 łyżki pikantnego keczupu, majeranek, zioła prowansalskie, mielona słodka papryka, sól, cukier, mielony czarny pieprz.
Opłukane i osuszone ręcznikiem papierowym żeberka pokrój na porcje. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę. Natrzyj żeberka majerankiem, czosnkiem, solą i pieprzem. Posmaruj je keczupem i odstaw do lodówki na około trzy godziny.
Później na patelni rozgrzej olej i obsmaż żeberka na rumiano ze wszystkich stron. Przełóż je do wysmarowanego odrobiną oleju żaroodpornego naczynia do zapiekania. Fasolę odsącz z zalewy, przelej wodą i rozsyp równą warstwę na wierzchu żeberek.
Cebulę obierz, zetrzyj na tarce o średnich oczkach lub bardzo drobno posiekaj. Wymieszaj ją z sokiem pomidorowym i dopraw do smaku ziołami prowansalskimi, mieloną papryką, solą, pieprzem oraz cukrem. Polej tym sosem żeberka z fasolą.
Naczynie przykryj, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200º C. Piecz około 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec pieczenia zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 10-15 minut. Podawaj z pieczywem lub z pieczonymi ziemniakami.