Bakłażan na pikantnie z kaszą bulgur i mięsem

Bakłażanowe łódeczki nie tylko ładnie wyglądają na stole, ale także świetnie smakują. Sprawdź, jak je przyrządzić, aby wszystkich zachwycić.

Możesz dodać mniej przypraw, aby danie nie było zbyt pikantne
Możesz dodać mniej przypraw, aby danie nie było zbyt pikantne123RF/PICSEL

Składniki

  • 100 g rodzynek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 7 gałązek kolendry
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 10 łyżek oleju
  • 4 bakłażany
  • 150 g kaszy bulgur
  • 50 g migdałów ze skórką
  • 1 mała czerwona cebula
  • 5 gałązek mięty
  • 500 g mielonego mięsa, najlepiej jagnięcego
  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
45 min
4
Do tego dania możesz także użyć innej, wybranej przez siebie kaszy
Do tego dania możesz także użyć innej, wybranej przez siebie kaszy123RF/PICSEL

Przygotowanie:

1. Rodzynki namocz w wodzie przez 30 minut. Czosnek obierz i grubo posiekaj. Chili rozetnij, wydrąż nasiona i posiekaj. Kolendrę opłucz, osusz i posiekaj. Wymieszaj czosnek z kminkiem, chili, kolendrą, papryką, szczyptą pieprzu, sokiem z limonki i sześcioma łyżkami oleju. Bakłażany umyj, wytrzyj i rozetnij wzdłuż. Wydrąż miąższ i natrzyj olejem z przyprawami. Ułóż na blasze i piecz 20 minut w temperaturze 175°C. 

2. Na wrzącą posoloną wodę (ok. 300 ml) wrzuć bulgur. Gotuj, mieszając, aż spęcznieje, przez ok. siedem minut. Migdały grubo posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Miętę opłucz, osusz i posiekaj. 

3. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż na nim mięso. Poprósz solą i pieprzem. Jogurt dopraw solą i pieprzem. Rodzynki odcedź i wymieszaj z trzema łyżkami oleju, migdałami, cebulą, kaszą bulgur i miętą. Bakłażan wyjmij z piekarnika, napełnij mielonym mięsem i mieszanką z bulgurem. Posyp odłożoną miętą. Serwuj z jogurtem. 

Zobacz także:

Borys Szyc: Teatr czy filmStyl.pl