Bakłażan na pikantnie z kaszą bulgur i mięsem
Bakłażanowe łódeczki nie tylko ładnie wyglądają na stole, ale także świetnie smakują. Sprawdź, jak je przyrządzić, aby wszystkich zachwycić.
Składniki
- 100 g rodzynek
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki mielonego kminku
- 7 gałązek kolendry
- 1 papryczka chili
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka soku z limonki
- 10 łyżek oleju
- 4 bakłażany
- 150 g kaszy bulgur
- 50 g migdałów ze skórką
- 1 mała czerwona cebula
- 5 gałązek mięty
- 500 g mielonego mięsa, najlepiej jagnięcego
- 150 g gęstego jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Rodzynki namocz w wodzie przez 30 minut. Czosnek obierz i grubo posiekaj. Chili rozetnij, wydrąż nasiona i posiekaj. Kolendrę opłucz, osusz i posiekaj. Wymieszaj czosnek z kminkiem, chili, kolendrą, papryką, szczyptą pieprzu, sokiem z limonki i sześcioma łyżkami oleju. Bakłażany umyj, wytrzyj i rozetnij wzdłuż. Wydrąż miąższ i natrzyj olejem z przyprawami. Ułóż na blasze i piecz 20 minut w temperaturze 175°C.
2. Na wrzącą posoloną wodę (ok. 300 ml) wrzuć bulgur. Gotuj, mieszając, aż spęcznieje, przez ok. siedem minut. Migdały grubo posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Miętę opłucz, osusz i posiekaj.
3. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż na nim mięso. Poprósz solą i pieprzem. Jogurt dopraw solą i pieprzem. Rodzynki odcedź i wymieszaj z trzema łyżkami oleju, migdałami, cebulą, kaszą bulgur i miętą. Bakłażan wyjmij z piekarnika, napełnij mielonym mięsem i mieszanką z bulgurem. Posyp odłożoną miętą. Serwuj z jogurtem.
Zobacz także: