Bakłażan w wersji z makaronem
Bakłażan ma ciekawy smak i świetnie łączy się z wieloma przyprawami. Jest na niego sezon, więc wykorzystaj go w kuchni.
Sposób przygotowania:
1. Bakłażan pokrój w plastry, posmaruj oliwą i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz 10 minut w temperaturze 220°C.
2. Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody. Odcedź. W tym czasie pomidory wrzuć do blendera i zmiksuj. l Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć drobno pokrojony czosnek i po chwili oczyszczoną papryczkę chili. Dodaj pomidory i smaż całość przez kilka minut na małym ogniu. Następnie połącz z bakłażanem.
3. Sos dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Pod koniec duszenia dodaj 3 łyżki posiekanej bazylii i rozdrobnioną mozzarellę. Wymieszaj z makaronem i posyp parmezanem.
Zobacz także: