Bakłażan z kuskusem i migdałami
Pyszne danie o orientalnej nucie.
Składniki
- 3 bakłażany
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- 80 g migdałów bez skórki
- 250 g kuskusu
- po łyżeczce cynamonu i kminu
- 150 g daktyli
- olej
- 500 ml jogurtu
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
1 godz. 0 min
6
Bakłażany przekrawamy wzdłuż na pół i wykrawamy środki. Powstałe łódeczki lekko solimy, smarujemy olejem, a następnie pieczemy 30 minut w 200ºC.
Migdały siekamy i krótko podprażamy na patelni bez tłuszczu.
Daktyle drobno siekamy, dodajemy do kuskusu, zalewamy 250 ml gorącej wody i odstawiamy na 5-10 minut.
Obraną cebulę i czosnek drobno siekamy. Na rozgrzanym oleju krótko podsmażamy czosnek, cebulę, dodajemy cynamon, kmin, masło, pieprz, sól, mieszamy, a następnie przekładamy do kuskusu.
Jogurt doprawiamy pieprzem i solą, miksujemy. Farszem wypełniamy podpieczone i jeszcze ciepłe połówki bakłażanów. Polewamy sosem jogurtowym i od razu podajemy.