Reklama

Reklama

Bakłażan z kuskusem i migdałami

Pyszne danie o orientalnej nucie.

Czas przyrządzenia: 60 min
Składniki dla: 6

Składniki

  • 3 bakłażany
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 80 g migdałów bez skórki
  • 250 g kuskusu
  • po łyżeczce cynamonu i kminu
  • 150 g daktyli
  • olej
  • 500 ml jogurtu
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz

Bakłażany przekrawamy wzdłuż na pół i wykrawamy środki. Powstałe łódeczki lekko solimy, smarujemy olejem, a następnie pieczemy 30 minut w 200ºC.

Migdały siekamy i krótko podprażamy na patelni bez tłuszczu.

Daktyle drobno siekamy, dodajemy do kuskusu, zalewamy 250 ml gorącej wody i odstawiamy na 5-10 minut.

Obraną cebulę i czosnek drobno siekamy. Na rozgrzanym oleju krótko podsmażamy czosnek, cebulę, dodajemy cynamon, kmin, masło, pieprz, sól, mieszamy, a następnie przekładamy do kuskusu.

Reklama

Jogurt doprawiamy pieprzem i solą, miksujemy. Farszem wypełniamy podpieczone i jeszcze ciepłe połówki bakłażanów. Polewamy sosem jogurtowym i od razu podajemy.

Rewia

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy