Bakłażan z mięsem, komosą ryżową i warzywami
Pyszne nadzienie w smakowitym opakowaniu: ślinka cieknie na sam widok!
Sposób przygotowania:
1. Bakłażany umyć, osuszyć, rozkroić na połowę. Rozciętą stronę obficie posypać solą i odłożyć na kilkanaście minut, aby zmiękły. Następnie opłukać, łyżką wydrążyć środki, zostawiając centymetrową warstwę miąższu przy skórce. Wycięty miąższ pokroić w drobną kostkę, odstawić.
2. Komosę ryżową ugotować według przepisu na opakowaniu, odsączyć, odstawić. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć cebulę i czosnek,smażyć do delikatnego zeszklenia.
3. Do cebuli dodać mięso i smażyć, mieszając, aż się zrumieni. Paprykę umyć, oczyścić, pokroić w kostkę.Dodać do mięsa razem z miąższem bakłażana, smażyć 2 min.Dodać komosę i passatę, doprawić solą, pieprzem i ziołami.Farszem napełnić wydrążone bakłażany. Zapiekać 25 minutw temp. 180°C. Gotowe danie posypać posiekaną natką.
Zobacz także: