Bakłażan z wołowiną, pomidorami i fetą
Jeśli po lekkim naciśnięciu skórka bakłażana nieco się ugina, to znak, ze warzywo jest dojrzałe.
Bakłażany przekrawamy wzdłuż na pół i wykrawamy miąższ, który przekładamy do miski. Solimy i odstawiamy na 20 minut.
Obrane cebule i czosnek siekamy. Umyty tymianek i rozmaryn drobno kroimy.
Wołowinę płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, kawałki mięsa obtaczamy w mące i smażymy z każdej strony. Zalewamy bulionem, doprawiamy przyprawami i dusimy 30-40 minut.
W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy pomidory z puszki i pastę, zioła, miąższ z bakłażana, podsmażone mięso i dusimy 30 minut. Na koniec dodajemy tarty parmezan, mieszamy. Fetę rozkruszamy.
Wydrążone bakłażany napełniamy farszem, posypujemy fetą i pieczemy 25 minut w 200ºC.