Reklama

Bakłażan z wołowiną, pomidorami i fetą

Jeśli po lekkim naciśnięciu skórka bakłażana nieco się ugina, to znak, ze warzywo jest dojrzałe.

Czas przyrządzenia: 100 min
Składniki dla: 4

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów krojonych
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 400 g wołowiny
  • 40 g tartego parmezanu
  • 20 g mąki pszennej
  • 150 g fety
  • oliwa z oliwek
  • po 3–4 gałązki świeżego tymianku oraz rozmarynu
  • sól, pieprz, papryka, chili

Bakłażany przekrawamy wzdłuż na pół i wykrawamy miąższ, który przekładamy do miski. Solimy i odstawiamy na 20 minut.

Obrane cebule i czosnek siekamy. Umyty tymianek i rozmaryn drobno kroimy.

Wołowinę płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, kawałki mięsa obtaczamy w mące i smażymy z każdej strony. Zalewamy bulionem, doprawiamy przyprawami i dusimy 30-40 minut.

W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy pomidory z puszki i pastę, zioła, miąższ z bakłażana, podsmażone mięso i dusimy 30 minut. Na koniec dodajemy tarty parmezan, mieszamy. Fetę rozkruszamy.

Reklama

Wydrążone bakłażany napełniamy farszem, posypujemy fetą i pieczemy 25 minut w 200ºC.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy