Bakłażanowe minipizze
Wymarzone warzywo do faszerowania i zapiekania. Wybornie smakuje prosto z grilla i idealnie sprawdza się jako przystawka.
Sposób przygotowania:
1. Czosnek przetnij na pół. Bakłażany pokrój poprzecznie w plastry. Ułóż na wyłożonej pergaminem blaszce. Natrzyj czosnkiem. Posyp solą, pieprzem i oregano. Lekko skrop oliwą. Piecz 15 minut w 210°C.
2. Passatę podgrzej. Pomidor pokrój w kostkę. Bazylię grubo posiekaj. Mozzarellę zetrzyj na tarce. Podpieczone plastry bakłażana wyjmij. Posmaruj łyżką gorącej passaty. Posyp połową mozzarelli. Ułóż kostki pomidora i bazylię. Oprósz solą i oregano. Posyp pozostałym serem. Piecz jeszcze 10 minut. Gotowe danie udekoruj listkami bazylii.
Zobacz także: