Reklama

Bakłażanowe minipizze

Wymarzone warzywo do faszerowania i zapiekania. Wybornie smakuje prosto z grilla i idealnie sprawdza się jako przystawka.

Składniki

  • 2 średnie bakłażany
  • 1 czosnek
  • 3/4 szklanki sosu pomidorowego (passaty)
  • 1 pomidor
  • 12 listków bazylii + kilka do dekoracji
  • 200 g mozzarelli
  • oliwa, suszone oregano
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Czosnek przetnij na pół. Bakłażany pokrój poprzecznie w plastry. Ułóż na wyłożonej pergaminem blaszce. Natrzyj czosnkiem. Posyp solą, pieprzem i oregano. Lekko skrop oliwą. Piecz 15 minut w 210°C. 

2. Passatę podgrzej. Pomidor pokrój w kostkę. Bazylię grubo posiekaj. Mozzarellę zetrzyj na tarce. Podpieczone plastry bakłażana wyjmij. Posmaruj łyżką gorącej passaty. Posyp połową mozzarelli. Ułóż kostki pomidora i bazylię. Oprósz solą i oregano. Posyp pozostałym serem. Piecz jeszcze 10 minut. Gotowe danie udekoruj listkami bazylii. 

Reklama

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy