Bakłażany faszerowane warzywami
Porcja witamin na talerzu z przepisem na faszerowane bakłażany. Domownicy będą zachwyceni!
Sposób przygotowania:
1. Bakłażany przekrawamy wzdłuż i nacinamy miąższ w kratkę, uważając, by nie przekroić skórki. Następnie układamy skórką do góry na wyłożonej papierem blasze i pieczemy 10 minut w 220°C, po czym odwracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.
2. Ziemniaki podgotowujemy w łupinach, a następnie studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Pomidorki kroimy w ćwiartki, a cukinię w półplasterki. Natkę siekamy.
3. Ostrożnie, by nie uszkodzić skórki, łyżką wyjmujemy miąższ z bakłażanów, zostawiając ok. centymetrową warstwę. Siekamy go i przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone ziemniaki, pomidorki, cukinię oraz połowę natki pietruszki. Wlewamy 4 łyżki oliwy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i wszystko dokładnie mieszamy.
4. Farszem napełniamy bakłażany i pieczemy przez 15 minut w 200°C. Przed podaniem posypujemy pozostałą natką pietruszki.
Zobacz także: