Reklama

Bakłażany pieczone z pomidorami

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • rozmaryn
  • olej do smażenia
  • 1 sztuka cebula
  • sól, pieprz
  • 2 sztuki bakłażan
  • 3 sztuki pomidor
  • mielona ostra papryka
  • 4 ząbki czosnek

Bakłażana naciąć wzdłuż na 4 części, posolić i odstawić na ok. 30 min aby puścił wodę, osączyć na ręczniku papierowym. Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Pomidory sparzyć, obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Część rozmarynu posiekać, resztę zostawić do dekoracji.

Na rozgrzanym oleju zeszklić czosnek, dodać cebulę, przesmażyć, pod koniec smażenia dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem i papryką, dusić ok. 1 min. przygotowanym farszem nadziać bakłażany i włożyć do wysmarowango tłuszczem naczynia żaroodpornego.

Reklama

Zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 20 min. Danie można podawać także na zimno.

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy