Bakłażany pieczone z pomidorami
Składniki
- rozmaryn
- olej do smażenia
- 1 sztuka cebula
- sól, pieprz
- 2 sztuki bakłażan
- 3 sztuki pomidor
- mielona ostra papryka
- 4 ząbki czosnek
3-4 osób
Bakłażana naciąć wzdłuż na 4 części, posolić i odstawić na ok. 30 min aby puścił wodę, osączyć na ręczniku papierowym. Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Pomidory sparzyć, obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Część rozmarynu posiekać, resztę zostawić do dekoracji.
Na rozgrzanym oleju zeszklić czosnek, dodać cebulę, przesmażyć, pod koniec smażenia dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem i papryką, dusić ok. 1 min. przygotowanym farszem nadziać bakłażany i włożyć do wysmarowango tłuszczem naczynia żaroodpornego.
Zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 20 min. Danie można podawać także na zimno.