Reklama

Bakłażany zapiekane

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • 0,5 kg pomidorów
  • 2 małe bakłażany
  • pieprz
  • sól
  • 1 ząbek czosnku
  • parę listków natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • olej do smażenia
  • szczypta cukru
  • 1 mała cebula
  • opcjonalnie - kilka plastrów sera żółtego

Bakłażany, pokroić w plastry, oprószyć solą i odstawić, aby ociekły. Po tym czasie osuszyć i przesmażyć je na rozgrzanym oleju. Bakłażany zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i szybko przesmażyć, doprawić solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć w nim na przemian plastry bakłażana i przesmażone pomidory. Na wierzch można dać ser.  Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku ok. 15 min, podawać.

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy