Bakłażany zapiekane

Składniki
- 0,5 kg pomidorów
- 2 małe bakłażany
- pieprz
- sól
- 1 ząbek czosnku
- parę listków natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- olej do smażenia
- szczypta cukru
- 1 mała cebula
- opcjonalnie - kilka plastrów sera żółtego
5-6 osób
Bakłażany, pokroić w plastry, oprószyć solą i odstawić, aby ociekły. Po tym czasie osuszyć i przesmażyć je na rozgrzanym oleju. Bakłażany zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i szybko przesmażyć, doprawić solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć w nim na przemian plastry bakłażana i przesmażone pomidory. Na wierzch można dać ser. Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku ok. 15 min, podawać.