Balut potrawa, którą jesz z zamkniętymi oczami

article cover
123RF/PICSEL

Balut potrawa, którą jesz z zamkniętymi oczami

Ciekawość? Chęć spróbowania orientalnej kuchni. Osoby, które skusiły się na degustację baluta, potwierdzają, że obawy znikają po pierwszym kęsie.
Ciekawość? Chęć spróbowania orientalnej kuchni. Osoby, które skusiły się na degustację baluta, potwierdzają, że obawy znikają po pierwszym kęsie.123RF/PICSEL
Jak jeść baluta? Postępujemy podobnie jak przy jedzeniu jajka na twardo. Rozbijamy skorupkę. Wnętrze zalewamy octem, możemy też doprawić innymi przyprawami w zależności od tego, co proponuje sprzedawca. Gryziemy żółtko i kolejne jego części. Zdarza się, że ze środka wycieka słodkawy płyn, który należy wypić przed rozbiciem skorupki. Balut jest też dodatkiem do zup i częścią składową innych potraw.
Jak jeść baluta? Postępujemy podobnie jak przy jedzeniu jajka na twardo. Rozbijamy skorupkę. Wnętrze zalewamy octem, możemy też doprawić innymi przyprawami w zależności od tego, co proponuje sprzedawca. Gryziemy żółtko i kolejne jego części. Zdarza się, że ze środka wycieka słodkawy płyn, który należy wypić przed rozbiciem skorupki. Balut jest też dodatkiem do zup i częścią składową innych potraw. 123RF/PICSEL
Na myśl o tym daniu Europejczyków przeszywa dreszcz. Jak można jeść jajko na twardo z pisklakiem w środku? Filipińczycy i Wietnamczycy nie mają z tym problemu. Tym daniem zachwycają się tubylcy, ale wśród turyści nie brakuje śmiałków, którzy chętnie kupują regionalne danie na ulicznych straganach.
Na myśl o tym daniu Europejczyków przeszywa dreszcz. Jak można jeść jajko na twardo z pisklakiem w środku? Filipińczycy i Wietnamczycy nie mają z tym problemu. Tym daniem zachwycają się tubylcy, ale wśród turyści nie brakuje śmiałków, którzy chętnie kupują regionalne danie na ulicznych straganach. 123RF/PICSEL
Na straganach nie brakuje też szaszłyków z kaczych jaj. W kuchni azjatyckiej to danie uważane jest za zdrową przekąskę. Inkubacja kaczych jaj traw maksymalnie trzy tygodnie. Potrawa ma wysoki wskaźnik białka, a do tego uchodzi za afrodyzjak.
Na straganach nie brakuje też szaszłyków z kaczych jaj. W kuchni azjatyckiej to danie uważane jest za zdrową przekąskę. Inkubacja kaczych jaj traw maksymalnie trzy tygodnie. Potrawa ma wysoki wskaźnik białka, a do tego uchodzi za afrodyzjak. 123RF/PICSEL
Balut to kacze jajo z pisklęciem w środku. W zależności od upodobań ptasi zarodek może być we wczesny lub końcowym stadium rozwoju.
Balut to kacze jajo z pisklęciem w środku. W zależności od upodobań ptasi zarodek może być we wczesny lub końcowym stadium rozwoju.123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?