Balut potrawa, którą jesz z zamkniętymi oczami

Kuchnie: filipińska, wietnamska lub chińska bazują na tej potrawie. Balut wzbudza odrazę wśród turystów, ale nie brakuje śmiałków, którzy z zamkniętymi oczami próbują kacze jaja o nietypowej konsystencji.

123RF/PICSEL

Balut potrawa, którą jesz z zamkniętymi oczami

Ciekawość? Chęć spróbowania orientalnej kuchni. Osoby, które skusiły się na degustację baluta, potwierdzają, że obawy znikają po pierwszym kęsie.
Jak jeść baluta?

Postępujemy podobnie jak przy jedzeniu jajka na twardo. Rozbijamy skorupkę. Wnętrze zalewamy octem, możemy też doprawić innymi przyprawami w zależności od tego, co proponuje sprzedawca. Gryziemy żółtko i kolejne jego części. Zdarza się, że ze środka wycieka słodkawy płyn, który należy wypić przed rozbiciem skorupki. Balut jest też dodatkiem do zup i  częścią składową innych potraw.
Na myśl o tym daniu Europejczyków przeszywa dreszcz.  Jak można jeść jajko na twardo z pisklakiem w środku? 

Filipińczycy i Wietnamczycy nie mają z tym problemu. Tym daniem zachwycają się tubylcy, ale wśród  turyści nie brakuje śmiałków, którzy chętnie kupują regionalne danie na ulicznych straganach.
Na straganach nie brakuje też szaszłyków z kaczych jaj. W kuchni azjatyckiej to danie uważane jest za zdrową przekąskę. Inkubacja kaczych jaj traw maksymalnie trzy tygodnie. Potrawa ma wysoki wskaźnik białka, a do tego uchodzi za afrodyzjak.
+1
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?