Reklama

Reklama

Banalnie prosty przepis na ziemniaki z piekarnika. To hit internetu!

Wbrew temu, co sądzi się powszechnie, ziemniaki nie tuczą, a dodatkowo zawierają skrobię, witaminę C, potas oraz wapń. Dają również możliwość eksperymentowania. Możemy je bowiem przyrządzać na wiele sposobów. Jednym z nich są pyszne, chrupiące ziemniaki z piekarnika. Ten przepis jest banalnie prosty, a do wykonania potrzeba zaledwie kilku składników.

Proste, a jednocześnie przepyszne. Ten przepis na ziemniaki z piekarnika skradł serca wielu internautów. To idealny dodatek do obiadu lub słona przekąska dla każdego.

Ziemniaki z piekarnika. Ten przepis to hit!

Przepis z TikToka na ziemniaki w piekarniku zobaczyło już ponad 5 milionów internautów. Pyszne ziemniaczki z dodatkiem oliwy i przypraw z pewnością przypadną do gustu każdemu, komu znudziły się gotowane ziemniaki lub frytki.

Oto prosty przepis na pieczone ziemniaki z piekarnika:

Reklama

  • sporych rozmiarów ziemniaki - tyle, ile lubisz i potrzebujesz,
  • oliwa z oliwek,
  • sól,
  • papryka wędzona,
  • papryka suszona,
  • suszone oregano,
  • kilka ząbków czosnku - najlepiej jeden na jednego ziemniaka.

Banalnie prosty przepis na ziemniaki z piekarnika

Do przygotowania ziemniaków można wykorzystać naczynie żaroodporne z pokrywką. Jeśli go nie posiadasz, możesz skorzystać z wyższej blaszki do pieczenia.

Na początku rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ziemniaki nacinamy cienko z jednej strony. Robimy to ostrożnie i uważnie, aby nie przeciąć warzywa całkowicie. Na dno naczynia wylewamy oliwę z oliwek w taki sposób, aby pokryła całą przestrzeń pod ziemniakami. Ziemniaki kładziemy na tłuszcz, posypujemy solą i przyprawami w taki sposób, by z wierzchu i między nacięciami zrobiły się wyraźnie czerwone.

Nożem rozgniatamy czosnek i układamy ząbki pomiędzy ziemniakami. Całość jeszcze raz polewamy odrobiną oliwy. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na około 40 minut. Gotowe!

***

Zobacz również:

Magda Gessler zdradza swój przepis na żurek. Polacy wciąż popełniają ten sam błąd!

Jajecznica po tajsku. Jak ją przygotować?

Tak szybko przygotujesz buraki. Będą soczyste i aromatyczne

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy