Barszcz biały w chlebie
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami! Warto już zacząć inspirować się kulinarnie i zaplanować, co podamy na świątecznym stole.

Składniki
- 300 g boczku
- 6 pętek surowej białej kiełbasy
- 6 jajek
- 4 liście laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- pół szklanki śmietany
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki mąki
- łyżka chrzanu
- majeranek
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Boczek i kiełbasę umieść w garnku. Dolej 2,5 l wody. Dołóż liście laurowe i ziele angielskie. Wsyp sól i pieprz.
2. Po 20 minutach gotowania wyjmij kiełbasę, a boczek kwadrans później.
3. Śmietanę, mąkę, chrzan i sok z cytryny roztrzep z filiżanką gorącego wywaru, po czym dolej do garnka. Dopraw zupę majerankiem i ponownie doprowadź do wrzenia.
4. Gotowy barszcz biały serwuj w chlebkach z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek, pokrojonym boczkiem i kiełbasą.
Zobacz także: