Barszcz czerwony ze śmietaną i ziemniakami
Nieco mniej popularny, lecz równie smakowity przepis na wigilijną zupę.

Składniki
- 1 kg buraków ćwikłowych
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- ½ selera
- 4 ząbki czosnku
- 2 l wody, która została po ugotowaniu boczku
- 4 łyżki śmietany 30%
- 3 łyżki wody z ogórków kiszonych
- sól
- pieprz
do podania
- tłuczone ziemniaki
- smażona cebulka
- natka pietruszki
Przepis pochodzi z 321. odcinka programu "Ewa gotuje"
Sposób przygotowania:
Warzywa umyć, obrać i pokroić na kawałki. Wrzucić do garnka, dodać czosnek, zalać zimnym wywarem wieprzowym. Przykryć i zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić na kilka godzin do wystudzenia. Po tym czasie postawić na kuchence i gotować, aż warzywa zmiękną. Przelać przez sito. Zabielić zahartowaną śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Zakwasić wodą z ogórków. Podawać z tłuczonymi ziemniakami, udekorowanymi zrumienioną cebulką oraz natką pietruszki.