Reklama

Barszcz czerwony ze śmietaną i ziemniakami

Nieco mniej popularny, lecz równie smakowity przepis na wigilijną zupę.

Składniki

  • 1 kg buraków ćwikłowych
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 l wody, która została po ugotowaniu boczku
  • 4 łyżki śmietany 30%
  • 3 łyżki wody z ogórków kiszonych
  • sól
  • pieprz

Składniki do podania

  • tłuczone ziemniaki
  • smażona cebulka
  • natka pietruszki

Przepis pochodzi z 321. odcinka programu "Ewa gotuje"

Sposób przygotowania:

Warzywa umyć, obrać i pokroić na kawałki. Wrzucić do garnka, dodać czosnek, zalać zimnym wywarem wieprzowym. Przykryć i zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić na kilka godzin do wystudzenia. Po tym czasie postawić na kuchence i gotować, aż warzywa zmiękną. Przelać przez sito. Zabielić zahartowaną śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Zakwasić wodą z ogórków. Podawać z tłuczonymi ziemniakami, udekorowanymi zrumienioną cebulką oraz natką pietruszki.

Reklama
Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy