Barszcz ukraiński z fasolą na żeberkach
Wszyscy potrzebujemy diety bogatej w witaminy, minerały, błonnik i żelazo. Szczególnie ważne jest, aby wartościowe potrawy znalazły się codziennie na talerzach naszych pociech.
Sposób przygotowania:
1. Zalej żeberka wodą i gotuj je 30 minut. Dodaj obraną marchew, pietruszkę, seler i por oraz ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Wówczas wyjmij je (nie będą już potrzebne). Żeberka przełóż na talerz. Oddziel mięso od kości i odłóż je na bok.
2. Do garnka włóż fasolę. Gdy będzie prawie miękka, wrzuć obrane i pokrojone buraki, ziemniaki oraz posiekaną kapustę. Gotuj 15 min.
3. Do barszczu wrzuć mięso z żeberek. Dopraw sokiem z cytryny. Rozlej zupę do miseczek, nałóż kleks śmietany i posyp natką.
Zobacz także: