Barszcz wielkanocny
Tradycyjne potrawy przygotowane nieco inaczej będą o wiele smaczniejsze i zdrowsze. Dostarczą też domownikom witamin i mikroelementów niezbędnych w walce z wirusami.
Składniki
- 40 dag wędzonego boczku
- 2 szklanki zakwasu na barszcz biały
- włoszczyzna (bez kapusty)
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- cebula
- 4 kawałki białej parzonej kiełbasy
- 4 jajka
- łyżka majeranku
- łyżka chrzanu
- sól, pieprz, listek laurowy i ziele angielskie
Sposób przygotowania:
1. Boczek i włoszczyznę włóż do garnka, zalej wodą, dodaj listek laurowy i ziele angielskie. Gotuj ok. 40 minut. l Wyjmij boczek, ostudź i pokrój w kostkę. Przesmaż razem z cebulą i pokrojoną w plasterki kiełbasą. Ugotuj jajka na twardo.
2. Do wywaru wlej zakwas i zagotuj. Dodaj przeciśnięty czosnek, pokrojone warzywa, majeranek, sól, pieprz oraz śmietanę, chrzan i składniki z patelni. l Barszcz podawaj z jajkami pokrojonymi w cząstki lub plasterki.
Zobacz także: